Solidarnost sa zatočenim novinarima Al Jazeere


Brojni mediji i prijatelji u regiji i svijetu danas su u 11.00 sati (12 sati po egipatskom vremenu) iskazali solidarnost s trojicom novinara Al Jazeere (Peter Greste, Mohamed Fahmy i Baher Mohamed) koji se od 29. decembra 2013. nalaze u zatvoru u Kairu.

Televizijske kuće, radiostanice i redakcije štampanih medija širom svijeta iskazale su, kratkim prekidom redovnih emisija ili na drugi prikladan način, solidarnost sa zatočenim novinarima Al Jazeere.

Greste i Fahmy osuđeni su na sedmogodišnje zatvorske kazne, a Mohamed na 10 godina zatvora, nakon što su optuženi za pomaganje terorističkim grupama i širenje lažnih vijesti, u slučaju koji je izazvao međunarodne osude.

Javni apel za oslobađanje Al Jazeerinih novinara uputile su brojne svjetske vlade te 150 organizacija za ljudska prava, udruženja novinara i organizacije za zaštitu medijskih sloboda.

Na društvenim mrežama, više od 137.000 ljudi izrazilo je podršku novinarima Al Jazeere, koristeći hashtag #FreeAJStaff, što je imalo više od dvije mlijarde pregleda.

Al Jazeera je pozvala medije u regiji da iskažu solidarnost sa zatočenim kolegama na način koji smatraju prikladnim.


(Al Jazeera)