Solidarnost u doba koronavirusa: Džamije u nekim evropskim zemljama dobile dozvolu za učenje ezana

Date:

Pandemija koronavirusa ostavlja negativne i teške posljedice u mnogim sferama života diljem svijeta, ali i dalje ipak postoje svijetli primjeri dobrih i humanih ljudi upravo u ovim turbulentnim vremenima koji u svakoj prilici iskazuju empatiju, ljubav i solidarnost prema drugima u svome okruženju, javlja Anadolu Agency (AA).

Svijetli primjeri koji zasigurno mogu biti orijentir i drugima su zvaničnici u nekim evropskim zemljama koji su na zahtjev muslimana odobrili da se u znak podrške u zajedničkoj borbi protiv koronavirusa ezani sa džamija mogu učiti s minareta i preko zvučnika, što je izazvalo veliko oduševljenje među tamošnjim, ali i muslimanima širom svijeta.

U Njemačkoj je sve više džamija koje su dobile dozvolu lokalnih vlasti da mogu puštati ezan u jeku borbe protiv globalne pandemije koronavirusa.

Wuppertal je samo jedan od gradova u kojima su vlasti dozvolile učenje ezana u znak podrške muslimanima u danima borbe protiv koronavirusa. Tako je posebnom dozvolom lokalnih zvaničnika u ukupno 13 džamija i islamskih centara u ovom gradu po prvi put proučen ezan iz lokalnih džamija.

Predstavnici zajednice muslimana iz Wuppertala su saopćili da će dozvola o puštanju ezana važiti sve do 19. aprila.

Prethodno je slična odluka donesena u mnogim drugim njemačkim gradovima, uključujući Duisburg i Hannover, te je ezan za džuma-namaz i neke druge dnevne molitve puštan preko zvučnika u skoro 100 džamija.

Inače, zbog pandemije koronavirusa u Njemačkoj su kao u mnogim drugim zemljama u svijetu u džamijama i drugim bogomoljama privremeno obustavljene kolektivne molitve.

Također, prvi put poslije dvanaest godina, nakon što je izgrađena velika džamija u Duisburgu, ezan se uči preko zvučnika jednom dnevno. 

Važno je naglasiti da je crkvena zajednica Duisburga ustvari sama došla na ideju da se uči ezan kao znak moralne podrške muslimanima u ovim teškim danima.

Grad Duisburg je potom na zahtjev crkvene i muslimanske zajednice izdao dozvolu za učenje ezana.

U nekim gradovima u Holandiji i u Belgiji je također kao znak podrške i solidarnosti muslimanima dozvoljeno da uče ezan putem razglasa.

(Anadolija)

Share post:

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related