Spahić čestitao Svjetski dan umjetnosti

Date:

Predsjednik Međunarodnog centra za mir i direktor Festivala Sarajevska zima Ibrahim Spahić čestitao je Svjetski dan umjetnosti – 15. april, koji se prvi put obilježava pod zastavom UNESCO-a.

Spahić je u čestitkama umjetnicima istakao da se taj dan slavi u posebnim uslovima kada su sve kuće stvaralaca postale ateljei i u okolnostima koje planetarno određuje Covid-19.

– Online komunikacija umjetnika i publike utiče na umjetnost i sada smo sudionici stvaranja  nove kulturne scene i kreativne industrije. Izvjesno je da to već ima snažan utjecaj na umjetnike, publiku, art kritiku i medije .”Tržište” umjetnosti se suštinski mjenja. Era online svakovrsno motivisanih putovanja kroz “dozvoljeni” i virtuelno “otvoreni “prostor i vrijeme donosi promjene koje će oblikovati sasvim  novu kulturu i organizaciju života. Planirana poslovna, avan/turistička i istraživačko-naučna i kulturna putovanja u odabrana odredišta su pred izazovom fizičke i društvene distance putnika i saputnika – smatra Spahić.

Dodao je da su umjetnost, obrazovanje i nauka pred posebnim iskušenjima, kao i cjelokupna kulturna industrija i nužno je pronalaziti rješenja za njihovu održivost u okviru ekonomskih i socijalnih mjera i reformi uzrokovanih predvidivom svjetskom recesijom.

– Bilo bi neoprostivo i pogubno za savremenu civilizaciju da se i dalje marginaliziraju i ne tretiraju kao bitan elemenat održivog razvoja – istakao je Spahić, saopćeno je iz Press službe Sarajevske zime. 

(Fena)

Share post:

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related