Spomen-obilježje žrtvama genocida u Kamenici kod Zvornika: Naselje heroja, a ne zločinaca

0
22

Spomen-obilježje koje su u Kamenici kod Zvornika gradi u znak sjećanja na bošnjačke žrtve genocida mora nositi poruku, viziju i smisao života, optimizma, vedrijeg pogleda u budućnost, a da se u svojoj unutrašnjoj strukturi veže za pamćenje, sjećanje na stradanje i da ima prirodnu vezu sa smrću, s onostranošću i čovjekovom prolaznošću.

Definirano je to u projektnom zadatku za izgradnju ovog obilježja, u kojem se također navodi da ono treba biti lijepo za oko, funkcionalno, skromno onoliko koliko je to moguće i da u potpunosti uvažava i tradicionalne vrijednosti islamskoga naslijeđa i tradicijske vrijednosti zemlje Bosne.

Kamenica je područje koje se prostire dolinom rijeke Kamenice u dužini od 20 kilometara. U vrijeme vladavine komunista dala je ogroman doprinos očuvanju vjerskih i nacionalnih vrijednosti.

Na početku agresije je pružila snažan otpor i za deset mjeseci do februara 1993. godine tri puta je okupirana, a dva puta oslobađana. 

Sve vrijeme je bila u okruženju, a njeno stanovništvo i borci su bili vezani za područje srebreničke enklave. Na ovom području od  1992. do 1995. godine stradale su 424 osobe – civili. vojnici, djeca i stariji.

Veliki broj stanovnika je vrijeme od pada proveo u Srebrenici, a ukupno 400 njih je stradalo padom u agresorske ruke Također je poginulo 200 boraca u odbrani Kamenice, ali i drugih dijelova BiH. Proboj boraca i civila iz Srebrenice je išao preko Kamenice i mnogi od njih su se u njoj zadržali duže vrijeme.

Simptomatično je da se ovih dana u blizini spomen obilježja vrše iskopavanja privatnih imanja, po nalogu Tužilaštva BiH. Kako su nam kazali povratnici, radi se o istrazi događaja na Glođanskom brdu. Na ovom brdu Armija BiH ostvarila je značajnu vojnu pobjedu, ali institucije RS od ove pobjede nastoje stvoriti stratište srpskog naroda.

– Nema u Kamenici masovnih grobnica osim, do sada otkrivenih, 14 masovnih grobnica u koje su institucije RS bacale tijela Bošnjaka pobijenih u Srebrenici 1995. godine. Nije Kamenica naselje zločinaca, nego heroja – kažu povratnici.

Reakcije na iskopavanja koja se provode u Kamenici

Pretpostavljla se da na području Kamenice ima još masovnih grobnica, a a spominje se da ih je ukupno 17.

Ideja o izgradnji Spomen-obilježja u Kamenici datira iz 2009 godine. Nakon što je utvrđena lokacija i zemljište uvakufljeno, 11 godina nakon ideje počela je i sama izgradnja spomen-obilježja krajem aprila tekuće godine.

Treći dan Kurban-bajrama na Spomen-obilježju u Kamenici okupili su se članovi Građevinskog odbora, proučen je Jasin šehidima, ubijenim civilima i poginulim borcima, ali i obilježen završetak prve faze.

Finansijska sredstva prikupljena su zahvaljujući dobrom odzivu građana, čime je ustvari omogućen nastavak gradnje.

Ovo spomen-obilježje vrlo je značajno i bit će opomena i podsjetnik budućim generacijama da znaju šta se desilo i da se više nikada ne ponovi.

Kraj grubih radova očekuje se uskoro, ali za ostale detalje i završne radove trebaće više vremena, što uveliko zavisi od finansijske pomoći, kako nadležnih institucija, tako i građana.

Svi koji žele podržati gradnju ovog spomen-obilježja, koji će svjedočiti o počinjenom genocidu nad Bošnjacima, mogu svoje priloge uplatiti kod članova Građevinskog odbora i onih koji s odobrenjem prikupljaju sredstva, te na žiro-račun Medžlisa islamske zajednice (MIZ) Zvornik.

Uplate iz BIH uplate su moguće na transakcijski račun kod NLB banke broj 1322900310531445, sa naznakom “Za izgradnju Spomen-obilježja u Kamenici”.

Za uplate iz inostranstva potrebno je slijediti sljedeće instrukcije: Beneficiary: Medžlis Islamske zajednice Zvornik, Acc No. 4209879010005, NLB Tuzlanska banka, Filijala Sapna, Swift code: TBTUBA 22 AG Franfurt Deutschland Bank.

(Ilma Muharemović/Preporod.info)