Sporadični ispadi ili institucionalno njegovanje mržnje?

Date:

Piše: Nedim Hrbat

“Kao čovjek koji svoju episkopsku i hrišćansku službu obavlja jednim dijelom i na prostoru Crne Gore, kao čovjek koji je rođen i pola života proveo na prostoru te države i zato poznaje tamošnje prilike”, kako je naveo u svom otvorenom pismu reisu-l-ulemi dr. Huseinu Kavazoviću, episkop zahumsko-hercegovački i primorski g. Dimitrije je zasigurno mogao učiniti mnogo više kako se prijetnje novom Srebrenicom, nasilje, napadi na muslimane i prostore koje muslimani koriste, ne bi ponavljali na prostorima Crne Gore.

Od episkopa se nije očekivalo da briše grafite ili stražari pred objektima Islamske zajednice, ali, u najmanju ruku, očekivalo se da se jasno i nedvosmisleno ogradi od sveštenika SPC koji su uzeli značajnu ulogu u tim događajima, stvarali “zlu krv” i ozračje nacionalne mržnje i netrpeljivosti.

Primjerice, od sveštenika koji su, zajedno sa političarima koji namjeravaju preuzeti vlast u Crnoj Gori, davali ritam i guslali pjesmu “Od glave Zete do grada Spuža” u kojoj se poziva na ubijanje Turaka uz veličanje srpstva.

Ista pjesma se pjevala i zimus, u Parohijskom domu u Spužu, nakon jedne od litija koje su se održavale u organizaciji Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori u znak protesta zbog usvojenog Zakona o slobodi vjeroispovijesti.

Sve i da se radi o sporadičnim ispadima, činjenica je da su Bošnjaci stalna meta nacionalističkih i fašističkih napada, od izbora do izbora, od blagdana do blagdana, što neminovno otvara pitanje inspiracije za takve izljeve mržnje.

Sve dok se episkop Dimitrije ne ogradi od ovih šovinističkih i sadističkih istupa sveštenika SPC, nama ne preostaje ništa drugo nego da ostanemo u uvjerenju da se ta strašna “navika” proslava, kako političkih tako i vjerskih događaja, uz četničku ikonografiju, tradiciju veličanja ratnih zločinaca i koljača, guslanja, prijetnje, mržnju i nasilje, institucionalno njeguje.

Nije zgoreg podsjetiti i kako je najviši vjerski autoritet SPC-a u Crnoj Gori mitropolit Amfilohije Radović javno nazvao pripadnike islama “lažnim ljudima sa lažnom vjerom”, a njihovo učenje “duhovnom smrću”, i riječima “spasavanje Crne Gore”, te opravdao tzv. “istragu poturica” koja se posljednjim dešavanjima u Crnoj Gori ponovo vraća u javni diskurs.

Naime, mitropolit Amfilohije je 2014. godine na jednoj svetkovini u Sinjajevini kazao da je “istraga poturica” značajan historijski događaj, te ga je opravdavao riječima:

“Mnogi i danas prigovaraju kako je to smio vladika Danilo. Jeste da je strašno pobiti ljude, međutim, još je strašnija duhovna smrt koju siju oko sebe ti lažni ljudi, sa lažnom vjerom. Zato je, blagodareći toj žrtvi, vladika Danilo spasio Crnu Goru. Da se to nije dogodilo, danas ne bi bilo pravoslavnog uha u Crnoj Gori, i to treba imati u vidu”, kazao je Amfilohije.

Otklon od nazadnih ideologija iz devedesetih godina bio bi mnogo značajan, pogotovo od episkopa koji je prije samo nekoliko dana bio skupa sa muftijom mostarskim na jami Čavkarici i Korićkoj jami gdje su, kako je sam naveo, “pokazali da dijalog i saradnja i mir imaju perspektivu, samo ako izbjegnemo dnevno političke izjave i nadgornjavanja.”

Na episkopu Dimitriju je sada odgovornost hoće li dozvoliti da ostanu u pravu oni koji zagovaraju preispitivanja smisla pisama i inicijativa u dobroj namjeri. 

 Tekst odražava stavove autora, a ne nužno i stavove Islamske zajednice u BiH – Media centra d.o.o

Share post:

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related