Srbija: Zahtjevi za uklanjanje grafita posvećenih ratnom zločincu Ratku Mladiću

Inicijativa mladih za ljudska prava (YIHR) predala je 308 prijava komunalnim službama u 10 gradova i općina u Srbiji tražeći “da se uklone murali i grafiti koji slave nekadašnjeg zapovjednika vojske bosanskih Srba Ratka Mladića, osuđenog u Den Haagu za ratne zločine”, saopćila je u ponedjeljak ova nevladina organizacija.

U saopćenju Inicijative mladih se navodi da komunalne službe gradova i općina imaju “zakonsku obvezu očistiti fasade u Srbiji od crteža Mladića i drugih ratnih zločinaca, ali i od svih drugih grafita koji pozivaju na mržnju, poput znaka ‘Z’ “, pod kojim nastupaju ruske snage u invaziji na Ukrajinu.

Tih 308 prijava za uklanjanje grafita i murala posvećenih Mladiću uslijedilo je na temelju informacija preko 120 građana iz cijele Srbije koje je Inicijativa dobila tokom kampanje “Da istina više ne kasni”, u kojoj su murali na ulicama mapirani od septembra do decembra 2022. godine.

Od 308 grafita i murala posvećenih Mladiću, više od 250 ih je na teritoriji Beograda, što “pokazuje organizirani i masovni odgovor nasilničkih grupa na zahtjev Inicijative da se ukloni mural Mladiću na uglu ulica Njegoševe i Alekse Nenadovića u centralnoj beogradskoj općini Vračar”, ocjenjuje u saopćenju YIHR.

Inicijativa je pozvala komunalne službe srbijanske prijestolnice i centralne beogradske općine Vračar da akciju čišćenja murala posvećenih Ratku Mladiću simbolički počnu upravo od tih dviju ulica gdje se, jedan uz drugog, nalaze mural Ratku Mladiću i četničkom zapovjedniku iz 2. svjetskog rata Dragoljubu Draži Mihailoviću.

– Njihovo postojanje, odnosno uklanjanje predstavlja semafor koji pokazuje poštuje li se u Srbiji zakon ili zločin – poručila je u saopćenju Inicijativa mladih, koja je navela da murali i grafiti u kojima se “romantizira rat ili ratni zločinci” nastaju kao posljedica “slavljenja ratnih zločinaca koje godinama dolazi od vrha države” – prenosi Fena.

(Preporod.info)