Srbija zbog širenja korona virusa proglasila vanredno stanje

Date:

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić, premijerka Srbije Ana Brnabić i predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković proglasili su večeras vanredno stanje i ono počinje odmah.

Vlada Srbije doneće posle obraćanja predsednika mere koje važe u vanrednom stanju.

– Srbija je danas u ratu protiv nevidljivog protivnika kojeg mora da pobedi. To je borba za one koji su stvarali ovu zemlju, ali i za budućnost Srbije – istakao je Vučić i dodao da je ovo bitka za stare i bolesne jer su oni meta “ovog žestokog napada”, javlja Anadolu Agency (AA).

On je rekao da će biti preduzete najteže mere i dodao da od sutra neće raditi škole i vrtići i da neće biti sporta i neće raditi teretane i da će se videti kako da se ograniči rad restorana i kafana.

Vučić je dodao da škole najverovatnije neće biti otvarane do kraja godine i dodao da će školski program biti emitovan na televiziji.

– Zatvara se život, da bi se sačuvao život, pre svega naših starih – poručio je Vučić i dodao da će Vojska Srbije od sutra čuvati bolnice u kojima se leče zaraženi od korona virusa.

Vučić je dodao da će se za kršenje izolacije, koju zaraženima odrede lekari, služiti zatvorska kazna do tri godine, a da će svi koji budu dolazili u Srbiju morati da budu u karantinu ili izolaciji – a da će oni koji dolaze iz žarišta biti u izolaciji 28 dana.

On je rekao da u Srbiji nema dovoljno discipline, a da će Srbija morati da se bori disciplinom i merama i da to znači da stariji od 65 godina moraju da budu u svojim kućama.

Vučić je poručio da će se proveravati poštovanje te mere i da ako se ona bude kršila u roku od 72 sata doneće se odluka o tome da sva lica moraju da ostanu u svojim kućama i dvorištima i da se to pre svega odnosi na stara lica.

Upitan da li se razmatra zabrana kretanja u Srbiji, Vučić je rekao da se razmišlja o tome, ali da će javnost biti obaveštena, ako takva odluka bude doneta.

On je dodao da će Srbija pokazati “srpsku solidarnost” prema Republici Srpskoj i da će deo respiratora opredeliti i za njih.

Vučić je dodao da je potrošnja uvećana za 100 odsto i poručio da robe ima, kao i da će prodavnice raditi.

On je dodao da od danas Srbija ne može da uvozi medicinsku opremu iz Evropske unije i da je zamolio prijatelja Srbije predsednika Kine Si Đinpinga da pošalje u Srbiju lekare i dodao da je Srbija kupila pet miliona maski iz Kine, da bi mogla da “premosti neki dan” i da je Srbija nabavila respiratore iz Kine i da je na “polucrno” platila respiratore koji će doći u sredu, te da neće da kaže od koga ih je Srbija nabavila.

 – Verujem u svog brata Sija i Kina će jedino moći da nam pomogne – poručio je Vučić i dodao da će znati da “zahvali Evropi”.

On je u ime Srbije izrazio saučešće svim prijateljima Srbije, a posebno “junačkom italijanskom narodu” i “našoj španskoj braći”, a strancima i državljanima Srbije koji u njoj ne žive poručio da ne dolaze u Srbiju, osim po pozivu.

Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je da će granice Srbije od večeras biti zatvorene za sve strane državljane, osim za diplomate i one koji imaju boravišnu dozvolu.

 – Naše granice su otvorene za naše državljane koji se vraćaju u Srbiju – rekla je Brnabić za Radio-televiziju Srbije i dodala da je obaveza državljana Srbije koji dolaze iz inostranstva da budu u izolaciji 14 dana, a da ako im se pojave simptomi moraju da se telefonom jave nadležnoj ustanovi.

(Anadolija)

Share post:

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related