“Srce za djecu oboljelu od raka”: Osigurano 40 poljoprivrednih paketa porodicama djece oboljele od raka

Date:

Udruženje “Srce za djecu oboljelu od raka“, kroz svoje aktivnosti, se trudi da umanji strah i brigu te pruži sveobuhvatnu podršku i pomoć djeci oboljeloj od raka, ali i njihovim porodicama, tokom pandemije COVID-19, javlja Anadolu Agency (AA). 

“Pandemija COVID-19 donijela je neka drugačija vremena, ali i mnogo teža za djecu oboljelu od raka. Pored teške borbe sa rakom, teškog i kompleksnog liječenja, veliki stres i brigu zadaje strah od virusnih infekcija koje mogu biti velika prijetnja za njih usljed oslabljenog imunog sistema”, navode iz Udruženja “Srce za djecu oboljelu od raka”.

    U Udruženju su došli na ideju da pokrenemo projekat “Porodične poljoprivrede”, koji ima za cilj pomoći porodicama da korisno utroše vrijeme provedeno u izolaciji, da se kroz zajedničke porodične aktivnosti opuste i zaokupe misli nečim drugim, ali i da oforme mali vrt iz kojeg će na kraju dobiti zdravu i organsku hranu, jer svi znamo koliko je za djecu oboljelu od raka bitna zdrava ishrana i zdravi stilovi života. Spakovali su i poslali 40 poljoprivrednih paketa porodicama širom FBiH.

   “U toku je sezona sadnje i presađivanja. Sve što treba je volja, sjeme ili sadnice, zemlja, voda, posuda i pregršt ljubavi za domaće uzgojenu hranu. Vjerujemo da će ovo biti jedno novo iskustvo za našu djecu i porodice, pogotovo za one koji do sada nisu imali svoj vrt. Ovo je odlična prilika da djeca uživaju u novim i drugačijim aktivnostima kroz obradu vrta i brigu za svoje biljke. Nadamo se da ćemo na ovaj način uspjeti odagnati bar na trenutak strah i brigu“, rekao je Fikret Kubat, direktor Udruženja Srce za djecu oboljelu od raka.

Poljoprivredni paket se sastoji od osam vrsta sjemena, rukavica za rad u vrtu, motikice, lateks rukavica, zaštitnih maski i sredstva za dezinfekciju ruku.

Zahvalnost, navode, duguju prijateljima i donatorima iz Ureda za društvenu brigu Rijaseta Islamske zajednice BiH koji su podržali ovaj projekat svojom donacijom.

Aktivan je i humanitarni broj 17010. Pozivom se doniraju 2 KM za pomoć djeci oboljeloj od raka. 

Share post:

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related