Srce za djecu: Zagledajmo se dublju u svoju dušu i pronađemo ljepotu davanja

Date:

“Ko spasi jedan život kao da je spasio cijeli svijet”, dio je ajeta iz Časnog Kur’ana, ispisan na stranici Udruženja “Srce za djecu oboljelu od raka”. “Malim borcima” nadu u ozdravljenje ulijeva pomoć dobrih ljudi, koji godinama doniraju novac, kako bi pobijedili opaku bolest, rak, i djeca ozdravila.

Pandemija korona virusa, nažalost, nije ih poštedila, a uticala je i na rad organizacija koje ulažu veliki trud na putu njihovog ozdravljenja. Stoga, u mubarek mjesecu ramazanu koji je nastupio pokažimo što više našu humanosti i ovim mališanima pomozimo, i spasimo taj jedan život kako se od nas traži, ukoliko smo u mogućnosti to uraditi. 

– Ono što je svijetla tačka u borbi sa rakom kod djece jesu upravo dobri humani ljudi koji su uvijek tu kada zatreba. Mi smo empatično društvo koje je spremno stati uz svoje sugrađane i pomoći im u nevolji. Svaki dan je prilika da pomognemo nekome, da učinimo dobro djelo koje će nekome olakšati život, a nama će to biti nešto malo. Ponekad svi pomislimo kako ne možemo mnogo dati, ali zaista nikada ne znamo koliko veliko može biti naše malo što odvojimo i damo drugima – kazala je u razgovoru za Preporod.info glasnogovornica Udruženja Atifa Buldić-Bešić.  

U ovom mjesecu, kako kaže, Udruženje pokreće kampanju pod sloganom “Borba za dan više” u okviru koje će građani imati priliku malim dobrim djelom podržati oboljelu djecu.

– Upravo ta kampanja koja će trajati u aprilu i u maju je prilika za sve nas da se zapitamo kako možemo pomoći i biti podrška. Ovo nam je prilika da se zagledamo dublju u svoju dušu i pronađemo ljepotu davanja i zadovoljstvo pomaganja. Ništa čovjeka ne može ispuniti nego kada izvrši pozitivan uticaj na tuđe živote. Otvorimo svoja srce i svoje duše, činimo dobra djela, jer to je jedino što iza nas ostaje i što se računa i na ovom i na onom svijetu – kaže ona. 

Stava je da svako od nas treba svakog dana učiniti jedno dobro djelo i vidjeti koju korist to donosi i nama samima. 

– Bit ćemo zadovoljniji sobom, sretniji u ovom tužnom svijetu, obogatit ćemo svoju dušu i osjetiti radost davanja. Bez obzira kakvo to djelo bilo, da li da pomognemo starici da ponese teške cekere, ili da pokažemo razumijevanje za nemoćne dok stojimo u nekom redu, ili da damo mali prilog za ugrožene u našem društvu. Ponekad i 1 KM može napraviti razliku. Kada su djeca oboljela od raka u pitanju aktivan je humanitarrni broj 17010 i jednim pozivom donirate 2 KM za njih. 2 KM mogu napraviti razliku i pomoći da lakše prebrode teške trenutke – navodi Buldić-Bešić.  

Kazala je da na žalost, BiH ne posjeduje registar djece oboljele od raka. Ipak, dodaje da informacije sa hematoonkoloških odjela u Sarajevu i Tuzli pokazuju da godišnje u FBiH imamo oko 100 novooboljele djece. Procenat izlječenja je, na sreću, negdje oko 75 posto.

– Pozitivno je što je nauka napredovala na polju dječijeg raka i što veliki broj djece uspije dobiti bitku, ali nikako ne smijemo zaboraviti naše mališane koji nisu došli do izlječenja. Ne smijemo zaboraviti njihove roditelje koji su tu među nama i koji trebaju ogromnu podršku i mnogo razumijevanja okoline – ukazuje Buldić-Bešić. 

Osvrnula se i na pandemiju korona virusa, kazavši da je dosta uticala na rad Udruženja, te dodajući da Roditeljska kuća radi u otežanim okolnostima. 

– Svjedoci smo kako je pandemija COVID-19 otežala funkcionisanje svih segmenata društva pa je isto tako pogođen i rad Udruženja Srce za djecu i funkcionisanje Roditeljske kuće, koja radi u otežanim okolnostima s obzirom na vulnerabilnost kategorije djece oboljele od raka tokom prijetnje kakvu predstavlja korona virus. Nažalost, rak ne raspoznaje stanje pa se djeca sa novim dijagnozama pojavljajuju svakog dana. Trenutno u procesu intenzivnog bolničnog liječenja u Sarajevu i Tuzli imamo oko 40 mališana, koji se pored raka nose i sa strahom od infekcije virusom korona – kazala je ona.

Napominje da su djeca oboljela od raka ranjiva kategorija i van pandemije, ali sada su njihove brige uvećane, a njihova izoliranost veća nego ikada.

– Da bismo im pomogli i olakšali što više situaciju u kojoj se nalaze preorganizovali smo naš rad i posvetili se ključnim problemima koji su nastali sa dolaskom pandemije. Ono što je evidentno jeste da je cijelo društvo u finansijskim problemima i to vidno utiče i na nevladin sektor. Udruženje ima manje prihode za gotovo 60 posto od početka 2021.godine u odnosu na prethodne godine. Udruženje i dalje samostalno, iz donacija i pomoći institucija finanasira sve velike i male projekte koji iziskuju mnogo sredstava, a koji su ključni i od velike važnosti za djecu oboljelu od raka i njihove porodice – pojašanjava Buldić-Bešić. 

Jedne od tih institucija koje ih pomažu u radu su, naglašava, Islamska zajednica BiH i Vakufska direkcija. 

– One nam pružaju podršku i pomoć od samog početka izgradnje Roditeljske kuće u Sarajevu i pomažu nam i dalje za njeno funkcionisanje. Bez obzira na podšku koju imamo, ona treba biti kontinuirana i sistemska, jer tužna bi bilo da moramo ugasiti te projekte. Tako bismo se vratili na sami početak, 100 koraka unazad i doveli djecu oboljelu od raka u situaciju kakva je nekada bila, kada je sve teže bilo za njih. Smatramo da bi to bilo porazno i za društvo, jer trebamo ići naprijed i pružiti oboljeloj djeci sve moguće olakšice kako bi došli do svog konačnog cilja, a to je izlječenje – poručila je u razgovoru za Preporod.info Buldić-Bešić. 

(A.N./Preporod.info)

Share post:

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related