Srebrenica: Predstavljena knjiga ”Na strani čovječnosti”, autorice Ajše Hafizović – Hadžimešić

Date:

Knjiga ”Na strani čovječnosti”, autorice Ajše Hafizović – Hadžimešić, novinarke IIN Preporod, predstavljena je danas u Srebrenici, povodom obilježavanja 25. godišnjice genocida u ovom gradu.

Izdavač knjige je Udruženje Pokret majke enklava Srebrenica i Žepa. 

Intervjui objedinjeni u ovoj knjizi nastajali su tokom njenog dugogodišnjeg rada u Preporodu, novinama Islamske zajednice  (IZ) u BiH, kao rezultat zajedničke posvećenosti praćenja puta kojim idu oni koji tragaju za istinom i pravdom za žrtve genocida i drugih zločina počinjenih u BiH u periodu od 1992. do 1995. godine – puta onih koji su na strani čovječnosti.

Promotori su bili Boro Kontić, Dženana Karup-Druško, Sejo Omeragić i Kada Hotić, koji su istaknuli da ova knjiga predstavlja značajan dokument autorice koja je kroz svoj rad i praćenje rada Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju, zabilježila iskustva i profesionalne borbe u dokazivanju genocida u Srebrenici nekih od najistaknutijih pojedinaca.

Ocijenjeno je da knjiga sublimira jedan historijski kontekst uloge Haškog tribunala u dokazivanju genocida, ali i ulogu haškog naslijeđa u borbi protiv negiranja genocida, kroz intervjue onih koji su istraživali, dokazivali i presuđivali zločine genocida u Srebrenici.

Istaknuto je i da je od ključne važnosti stalna borba protiv negiranja genocida, koja je naglašena kroz sve intervjue koji su objedinjeni u knjizi  ”Na strani čovječnosti”.

– Za prilike dobivene za uzimanje ovih intervjua, kao i za nesebičnu i dragocjenu podršku koja mi je godinama pri toma davana dugujem, prije svega, Bošnjačkom ured za vezu s Haškim tribunalom i Udruženju Pokret majki enklava Srebrenice i Žepa, kao i drugim udruženjima žrtava i svjedoka genocida koji svojim neodustajanjem od istine i pravde daju snagu svima onima koji se bore za čovječnost – napisala je Ajša Hafizović-Hadžimešić.

(Preporod.info)

Share post:

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related