Srebrenik dobio svoj top: Pucnjem topa označeno vrijeme iftara

Pucanj iz topa koji označava kraj posta je tradicija bosanskih muslimana stara više od stotinu godina, a od danas pucanj iz topa sa stare srebreničke kule svake ramazanske večeri označavati će vrijeme iftara – kraj cjelodnevnog posta muslimana.

Projekat postavljanja i pucanje topa koji označava vrijeme iftara je pokrenut od strane Medžlisa IZ-e Srebrenik koji je i zvanični nosilac svih aktivnosti, te Udruženja Ilmijje Medžlisa Iz-e Srebrenik.

Prema riječima predstavnika Ilmijje generalni pokrovitelj ovogodišnjih aktivnosti  je načelnik općine Srebrenik dr. Nihad Omerović, a ne zaboravljaju spomenuti angažman Mustafe Kovača, direktora „Selam d.o.o“, Naim-ef. Turnadžića, predstavnika Ilmijje, te Enesa Bešića, člana Gorske službe spašavanja Srebrenik koji je bio nosilac svih aktivnosti u izradi topa, postavljanju istog, a u narednim danima će biti ovlašteni topdžija koji će provjeravati i puniti top, te pucnjem donositi osmijeh na lice postača na području Srebrenika.

Nosioci o ovog projekta dodaju da su postavljanjem topa na Stari grad Srebrenik obogatili i turističku ponudu i da se nadaju povećanju broja posjetilaca zbog ove svojevrsne atrakcije. Pozivaju stanovnike Srebrenika da dođu na Gradinu, ponesu hranu i vodu  i da u ovim ljetnim danima uživaju u  pogledu  čekajući pucanj topa i kraj posta.

„Ramazansko ozračje i idila u našem gradu je dodatno uljepšana sa instaliranjem ramazanskog topa na našoj staroj al ponositoj ljepotici Gradini. Ovaj projekat je pokrenuoi Medžlis IZ Srebrenik, preko udruženja Ilmijje Medžlisa Srebrenik. Ovo nije prvi i posljednji projekat Medžlisa Srebrenik i naših vrijednih imama, koji mukotrpno rade na širenju vjersko odgojno-obrazovanih, moralnih pozitivnih, društveni i socijalnih projekata, koji neminovno pomažu na jačanju bošnjačkog korpusa i jedinstva. Naravno velike zasluge pripadaju i načelniku dr. Nihadu Omeroviću i njegovom timu Adnan u Bijeliću i Nerminu Jašareviću,  koji su pomogli da ovaj prelijepi projekat ugleda svoje svjetlo. Ramazanski top će oglašavati kraj posta i ako Bog da postati naša tradicija, koja će nas prisjetit kako su se u ne tako davno vremena oglašavali iftari. Naša ljepotica „Tvrđava“ će dobiti još jedan dodatni motiv, da bude posjećenija od strane posjetilaca i da bude inicijalna kapisla u pokretanju raznoraznih projekata u cilju afirmisanja „Tvrđave“. Ovaj projekat ne bi bio realiziran bez jednog čovjeka, kojeg ne smijemo izostaviti, a koji je bio i jedan od incijatora ove ideje, a to je Enes koji će biti naš ramazanski topdžija. Molim Allah da nagradi sve one koji su učestvovali u ovom projektu da zaživi i ugleda svoje svjetlo. Molim Allah da nam ramazanski dani proteknu u lijepom okruženju i ambijentu, da ga iskoristimo, da očistimo i probudimo naša srca i naše odnose prema rodbini, komšijama i prijateljima, i najvažnije prema Bogu. Ramazanskom topu da se radujemo jer smo još jedan dan ispostili .Ramazan Šerif Mubarek Olsun“ poručio je Mustafa Kovač.

Koristimo priliku da se zahvalimo svima koji su na bilo koji način doprinijeli da se na ovakav način doprinosi radostima vjernika postača.

D.B.