Sretan Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine!

Date:

Redakcija portala Media centra Islamske zajednice Preporod.info svim građanima upućuje iskrenu čestitku povodom Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine.

Danas se obilježava punih 30 godina otkako su se građani Bosne i Hercegovine odlučili za nezavisnu, slobodnu i demokratsku državu.

Naime, referendum za nezavisnost Bosne i Hercegovine održan je 29. februara i 1. marta, a označavao je opredjeljivanje građana ka budućnosti zemlje, a ujedno je bio i uvod u agresiju na našu zemlju.

Građani Bosne i Hercegovine tada su glasali na na referendumu na kojem je jedino pitanje bilo:

“Jeste li za suverenu i nezavisnu Bosnu i Hercegovinu, državu ravnopravnih građana, naroda Bosne i Hercegovine – Muslimana, Srba, Hrvata i pripadnika drugih naroda koji u njoj žive?”

Nezavisnost su snažno podržali uglavnom Bošnjaci i Hrvati, dok je veći broj Srba bojkotirao referendum. Referendumu je pristupilo ukupno 2.073.568 glasača, što je predstavljalo izlaznost od 63,6 posto.

Od ukupno izašlih na glasanje njih 99,7 posto glasalo je za nezavisnost, a rezultati referenduma prihvaćeni su 6. marta iste godine u Parlamentu Bosne i Hercegovine.

(Preporod.info)

Share post:

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related