Šta očekivati od nataliteta u Krajini

Date:

Prema riječima dr. Nermine Ćemalović, ministrice zdravstva Unsko-sanskog kantona, smanjuje se broj stanovnika, stopa nataliteta pada dok mortalitet raste, učenika u osnovnim i srednjim školama je sve manje, a fakulteti ne mogu popuniti upisne kote.

– Ukupno gledajući u zadnje četiri godine manje je 19.500 zdravstvenih osiguranika na našem kantonu. Što se tiče obrazovanja, u školskoj 2017/2018. godini imamo četiri škole manje, a kada je broj učenika u pitanju, imamo manje 862 učenika u osnovnim školama u 2017/2018. školskoj godini. Što se tiče srednjih škola, pokazatelji za 2017/2018. školsku godinu govore da imamo 150 učenika manje u odnosu na protekle godine. Ako taj broj pomnožimo sa brojem tri ili četiri u zavisnosti s brojem članova u porodici, vidjet ćete koji je to obim i koliko je veliki taj val iseljavanja sa našeg kantona – kaže ministrica Ćemalović.

Ministrica Nermina Ćemalović - Šta očekivati od nataliteta u Krajini
Ministrica Nermina Ćemalović
Broj poroda drastično smanjen

Na odjelu za Ginekologiju i akušerstvo pri Kantonalnoj bolnici “Dr. Irfan Ljubijankić” u Bihaću, ističu da je u posljednjih desetak godina broj poroda drastično smanjen, a od ukupnog broja djece, negdje oko šest posto bude nedonoščadi koja završe na odjelu za nedonoščad. Ovaj podatak, ističu, ukazuje na to da broj privremeno rođene djece koja se tretiraju na ovom odjelu ovisi od ukupnog broja poroda.

– Broj poroda se jako smanjuje i prošle godine smo imali 1.540 poroda, dok smo 2010. godine imali 2.000 što je manje za 500 poroda – kaže prim. dr. Sulejman Kulenović, načelnik ovog odjela.

Dr. Muhamed Salah, spec. ginekologije i akušerstva, kao razlog smanjenja broja poroda i abortusa na Unsko-sanskom kantonu navodi upravo velik trend iseljavanja i odlaska stanovništva u druge evropske zemlje, među kojima najviše mlade populacije. O razlozima zbog kojih se neko odlučuje na abortus i ne želi imati djecu, kaže, ne može govoriti, jer se radi o stvarima lične prirode o kojima pacijenti ne razgovaraju sa ljekarima, niti od njih traže savijete takve vrste.

– Tokom 2019. godine ukupan broj namjernih prekida trudnoće na odjelu Ginekologije u Kantonalnoj bolnici u Bihaću bio je 22 izvedena abortusa – navodi dr. Salah.

(…)

Kao ljekar specijalista ginekologije preporučuje djeci i njihovim roditeljima da više povedu računa o tome da naša omladina ne stupa u seksualne odnose prije braka i da se ponašaju u skladu sa vjerskim uputama, kada je u pitanju ovaj negativni trend.

(…)

Kantonalna bolnica u Bihaću redovno vrši edukacije svojih uposlenika u raznim oblastima, ali i u pomenutoj oblasti, kako bi se ova negativna slika barem umanjila, ako je nemoguće govoriti o sprječavanju ovakvih trendova koji pogađaju Bosansku krajinu. Ipak, bez aktivnog sudjelovanja Islamske zajednice kao krovne vjerske organizacije muslimana na ovim prostorima, teško je vjerovati da će navedene institucije same moći napraviti željeni rezultat. Stoga je za svaku pohvalu angažman imama na ovom polju u cilju podizanja svijesti o lošim posljedicama ranog stupanja u seksualne odnose, kao i stupanja u intimne odnose bez ikakvih pravila, a posebno bez onih pravila koje naša vjera islam nalaže. Osim toga, rad i djelovanja imama tokom posljednjih godina na polju nataliteta i poboljšanja njegove slike je više nego vidljiv, a rezultate je prerano očekivati u ovim godinama.

Potreban je velik trud da se negativna slika, posebno u Bosanskoj krajini, izmijeni i vrati na zadovoljavajući nivo. Samo jedinstveno u sinhronizaciji državnih i vjerskih institucija, može se očekivati napredak na ovakvim i sličnim poljima u kojima naša zemlja doživljava trend pada i ostvaruje sve lošije rezultate.

(Fahrudin Vojić/Preporod)

Više možete pročitati u printanom i digitalnom izdanju Preporoda.

Share post:

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related