Steinmeier pozvao Putina da skine omču s vrata Ukrajine

Date:

Reizabrani njemački predsjednik Frank-Walter Steinmeier pozvao je ruskog kolegu Vladimira Putina da skine “omču” s vrata Ukrajine i da zajedno traže način da održe mir u Evropi, javlja Anadolu Agency (AA).

Njemački predsjednik Steinmeier osvojio je danas 1.045 od ukupno 1.425 važećih glasova i u prvom krugu glasanja izborio novi petogodišnji mandat šefa države.

– Biću predsjednik svih građana i moja odgovornost se odnosi na sve ljude koji žive u našoj zemlji, ali nisam nepristrasan kada je u pitanju demokratija. Stajaću uz svakoga ko se bori za demokratiju. Ali ko god napada demokratiju, naći će me naspram sebe – poručio je Steinmeier.

U obraćanju nakon izbora izrazio je zahvalnost na podršci koja mu je ukazana, a komentirao je i krizu u Ukrajini i ruskom kolegi Putinu poručio da ne potcjenjuje demokraciju.

– Obraćam se predsjedniku Putinu, skinite omču s vrata Ukrajine i pridružite nam se na putu potrage načina za održanje mira u Evropi – poručio je Steinmeier.

Ističući kako nagomilavanje ruske vojske na granici Ukrajine nije pogrešno protumačeno, Steinmeier je kazao da to predstavlja prijetnju po Ukrajinu.

– Strah se širi Ukrajinom i mnogim istočnoevropskim zemljama. Zato smo uz Estonce, Latvijce i Litvance. Stojimo uz Poljake, Slovake, Rumune i sve saveznike. Možete računati na nas. Njemačka je dio NATO-a i Evropske unije. Bez njih mi Nijemci danas ne bismo mogli da živimo u jedinstvu i slobodi. Ne zaboravimo to. Bez ikakve dvosmislenosti, potvrđujemo našu posvećenost alijansi – poručio je Steinmeier.

(Preporod.info)

Share post:

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related