STEM edukacija: Kroz igru do veoma traženih zanimanja

Imtec je organizovao promociju mikročipova, malih robota i dodataka koji omogućavaju njihov razvoj i učenje kroz igru.

Profesor Prirodnomatematičkog fakulteta Univerziteta u Sarajevu Muharem Avdispahić izjavio je na promociji da udio STEM zanimanja na tržištu rada raste tri puta brže od ostalih zanimanja, te da je EU za period od 2015. do 2020. zacrtala stvaranje sedam miliona tih radnih mjesta.

„STEM kompetencije su važne, ne samo za one koji će raditi u tim oblastima već za cijelo društvo“ – rekao je profesor Avdispahić.

Osnivač kompanije IMTEC Selmir Vrabac naveo je da na sajmu predstavljaju inovativna rješenja kompanija koje su globalni lideri u STEM edukaciji.

Na posebno dizajniranom izložbenom prostoru svim posjetiocima sajma, a posebno djeci i nastavnicima, omogućeno je da praktično isprobaju uređaje ovih kompanija. Tako mogu upravljati robotima a putem posebnog terminala mogu isprobati i programiranje i upravljanju robotima.

Selmir Vrabac je rekao da očekuju izazivanje interesa kod djece te pokretanje takmičenja u robotici a što bi ih moglo odvesti na svjetska takmičenja. NA drugoj strani, namjera je izazvati interes kod donosioca odluka u moderniziranju obrazovanja:

Na kraju je poručio da je neophodno izvršiti reforme obrazovnog sistema kako bi se povećala proizvodnja IT kadrova jer sve industrije imaju potrebe za tim a uvođenje STEM edukacije je doprinos IMTEC-a.

U središnjem sajamskom prostoru održana je i Panel diskusija na temu: „Uvođenje modela STEM edukacije u sistem obrazovanja“, sa uglednim profesorima, nastavnicima i stručnjacima čija je specijalnost STEM.

O novom sistemu su govorili prof. Muharem Avdispahić, mr. elektrotehnike Matko Ugrin iz Zagreba, professor matematike i informatike Vahid Čustović, direktor Osnovne škole “Amer Ćenanović” na Ilidži, i službenica za komunikacije u UNDP-u Aleksandra Kuljanin, inače članica IT Girls tima.

{galerija}18-04-2019-STEM-IMTEC{/galerija}