Stolac: Naučno propitivanje islamske duhovnosti

„Fenomen ljudske raspolućenosti između unutarnjeg i vanjskog moguće je razmatrati na različitim razinama. Na tom razmeđu odigravaju se svi životni procesi, uspjesi i padovi, kako na individualnom tako i na kolektivnom planu. Ta vrsta dileme određuje sve naše prioritete, legitimira naše sklonosti, društven statuse. Na toj dilemi stvaraju se čitave sistemi i koncepcije“, pojasnio je predsjednik CID-a Stolac Enes Ratkušić.

U svojstvu izaslanika reisu-l-uleme IZ u BiH mr. Husein ef. Kavazovića skupu se obratio prof.dr. Ismet Bušatlić dok je selame mostarskog muftije mr. Salem ef. Dedovića prenio glavni imam Medžlisa IZ-e Stolac Mersed ef. Šabanović.

Brojnim historijskim podacima prof.dr. Bušatlić je ilustrirao činjenicu da su šerijat i tarikat u su Bosnu „ušli“ ruku pod ruku. „ Svih proteklih stoljeća manifestirali smo toleranciju između pripadnika tarikata i tumača šerijata“, rekao je Bušatlić obrazlažući taj stav na primjeru travničke uleme. Na kraju je izrazio nadu da će Bošnjaci muslimani ostvarivati uspjehe, poput onih koje su ostvarivali naši preci, ako budu išli istim onim putem idemo i kada tumačimo šerijat i kada prakticiramo tarikat. Isti nam je cilj. Svi želimo Allahovo zadovoljstvo“, poručio je Bušatlić.

Na skupu je učešća uzelo deset naučno javnih radnika iz naše zemlje: Šejh Edin Ujran Kukavica, prof. dr. Šaćir Filandra, prof. dr. Elvir Musić, prof. dr. Munir Drkić, dr. Amina Šiljak – Jesenković, prof. dr. hfz. Nevad Kahteran, prof. dr. Selmo Cikotić, dr. hfz. Elvir Duranović, Mursel Begović i prof. Alija Dilberović.

S ciljem očuvanja i jačanja duhovnosti bosansko-hercegovačkih muslimana CID je prošle godine organizirao dva slična naučna skupa, jedan pod nazivom „Sufijski put ljubavi i društvene promjene“, drugi pod radnim naslovom „ Teme i konteksti islamske duhovnosti u klasičnom i savremenom dobu“, nakon čega su štampani i zbornici radova.

Opširniji izvještaj sa Skupa možete pročitati u novom broju I.N.N „Preporod“.