Stručni seminar za imame, muallime i omladinu „Projekt menadžment“ u Livnu

Bio je ovo nastavak seminara održanog u martu tekuće godine – “Islamska zajednica u borbi protiv pošasti modernog doba”, za muftijstvo mostarsko, gdje je Medžlis Livno bio domaćin i povod organiziranja seminara. Pokrovitelj cijelog ovog ciklusa seminara bili su Ured za vjerske poslove, Ured za nevladin sektor i Dijasporu, te Ured za mekteb i omladinu, Rijaseta Islamske zajednice.

 

Na prvom seminaru, Medžlis IZ Livno je Upravi za vjerske poslove Rijaseta uputio nacrt projekta o kladionicama za mlade, koji je u međuvremenu uspješno realiziran, te su rezultati istraživanja izloženi na jučerašnjem seminaru. Projekat je nosio naziv “Usmjeravanje i educiranje 30 omladinaca od 13 do 19 godina o opasnosti ovisnosti o klađenju”.

Na samom početku obratio se glavni imam Dževad ef. Hadžić, poselamivši skup sa izrazima dobrodošlice, te uputivši prisutne o detaljima vezanim za organiziranje samog seminara. Nakon glavnog imama, kraće izlaganje o organiziranom radu sa mladima i drugim džematlijama imali su dr Enes Svraka, te mr. Bahrudin Čolo. Posebno su se dotakli konkretnih rješenja u radu s mladima, kroz tematske kampove za mlade lidere, ljetne škole, gdje će mladi sticati određene životne vještine i vjersko znanje.

O rezultatima projekta kladionica govorila je muallima Šejla Mujić Kevrić, uz pomoć dvoje omladinaca, učesnika na projektu, Amara Burkića i Anise Musić koji su kazali nešto o svojim iskustvima rada na terenu prilikom izrade istraživačkog rada.

 

O glavnoj temi seminara, o projekt menadžmentu, predavanje i radionicu održao je prepoznatljivi trener i konsultant Valdet Peštalić, koji je sa svojim izlaganjem posebno dojmio omladinu, učesnike seminara. Cilj seminara bio je da se kod učesnika izrode neke ideje u radu s džematlijama, a posebno mladima, da te ideje nauče kako napisati i predočiti potencijalnim donatorima, kako bi se u terenskom poslu olakšao Medžlis ili džemat, a u rad uvrstili svi ljudi željni uključenosti u rad i aktivnosti Islamske zajednice.