Studenti stanari Studentskog centra Islamske zajednice posjetili Fojnicu

U okviru edukativnih aktivnosti koje se održavaju u Studentskom centru Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini pokrenut je projekat studijskih putovanja prilikom kojih se posjećuju kulturno-historijska, duhovna i nacionalna važna mjesta u Bosni i Hercegovini.

Prilikom ovih posjeta studenti imaju priliku upoznati stanje ovih važnih lokacija i institucija, učiti od iskustva vrijednih ljudi koji djeluju na terenu i analizirati različite pojave i pitanja koja su aktuelna.

Mjesto jedne ovakve studijske posjete bila je Fojnica. Na početku posjete studenti su obišli Atik džamiju gdje ih je dočekao Ahmed-ef. Vuković. Domaćin je studentima govorio o historijatu Atik džamije, Fojnice i stanju vjerskog života na tom području. U Atik džamiji su obavili i džumu-namaz. U ovoj džumi je vraćen običaj učenja ‘Sultanske dove’, koji je ukinut na početku pandemije. Sultanska dova se uči tako što se nakon farz-namaza, ustaje i okrenuti preka kibli imam uči dovu. Sultansku dovu su domaćini preimenovali u ‘Dovu za domovinu’.

Predvoditi džumu-namaz i proučiti dovu za domovinu imao je čast mr. hfz. Špendi Fidani, stručni saradnik za edukativne aktivnosti. Student hfz. Amel Didić je proučio ezan i mujezinio na džuma-namazu.

Druga lokacija posjete bio je muzej Franjevačkog samostana Duha Svetoga. Ovaj odlični muzej nudi mnoge korisne informacije i historijski značajne stvari za pogledati. Svakako najveću pažnju je privukao original Ahdname i plašt sultana Mehmeda Fatiha kojeg je poklonio fra Anđelu Zvizdoviću odnosno bosanskim franjevcima.

Na kraju su studenti posjetili i tekiju na Oglavku. Dočekao ih je Kenan-ef. Sikirić koji je iskazao posebno zadovoljstvo posjetom ovom duhovnom centru i potrudio se da studentima približi historijski značaj ove tekije. Ovu tekiju je šejh Abdurahman Sirrija na svome posjedu podigao 1798. godine. Tekija na Oglavku je za vrijeme šejha Sirrije bila značajan centar koji su posjećivali svi znameniti Bošnjaci. Šejh Sirrijin ugled i utjecaj bili su toliki da je svaki namjesnik Bosne smatrao svojom dužnošću posjetiti ovog šejha. Tekija je 2018. proglašena nacionalnim spomenikom Bosne i Hercegovine.

(Preporod.info)