Studentski centar IZ: Radionica “Zekat i bejtu-l-mal”

Date:

Na temelju pozitivnih ishoda prošlogodišnje radionice „Zekat i bejtu-l-mal“ koja je iznjedrila nove ideje za educiranje i promoviranje zekata kao jednog od osnovnih islamskih propisa, Studentski centar IZ u BiH je i ove godine u saradnji sa Uredom za zekat u svojim prostorijama upriličio edukaciju za studente smještene u Centru.

Radionica je održana u utorak 18.02.2020. godine a učesnici su bili studenti koji pohađaju nekoliko sarajevskih fakulteta.

 – Cilj radionice je edukacija i informiranje o važnosti zekata kroz institucionalan pristup i organiziranje, ali i pružanje prilike mladim ljudima da svojim kreativnim idejama i razmišljanjem osvježe i unaprijede prezentiranje zekata u različitim segmentima polazeći od društvenih mreža pa do džematskih aktivnosti – kaže za Preporod.info hfz. Špendi Fidani, stručni saradnik za edukativne programe Studentskog centra IZ u BiH.

Na početku je prisutnima o važnosti zekata govorio mr. Meho Šljivo, šef Odjela za hatabet, vaz i misijsko djelovanje. Potom je Vehid ef. Arnaut, rukovodilac Ureda za zekat, govorio o institucionalnom prikupljanju zekata i načinima na koje Islamska zajednica realizira i distribuira prikupljanje zekata. Nakon diskusije i pitanja prisutnih prešlo se na drugi dio radionice.

– Izuzetno smo zadovoljni realizacijom i kreativnošću studenata. I na ovoj radionici smo prikupili veliki broj novih ideja i prijedloga za rad i prezentiranje zekata. U narednoj godini bi upravo te ideje mogle biti od velike koristi Uredu za zekat – naveo je Arnaut.

Drugi dio radionice vodio je dr.sci. Muamer Tinjak, direktor Studentskog centra IZ u BiH, koji je prisutne upoznao sa načinom rada. Studenti su bili podijeljeni u četiri grupe i svaka od njih je imala zadatak uraditi prijedlog unapređenja jednog segmenta predstavljanja zekata. Kroz stručnu pomoć hfz. Fidanija, studenti su marljivo radili na svojim zadacima i prijedlozima koje su na kraju i predstavili prisutnima. Na kraju programa učesnicima su podijeljena Uvjerenja o učešću u radionici.

ss/Preporod.info

Share post:

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related