Studentski pohod u Moskvu: Istinska metropola

Date:

Oko 280 mladih iz Bosne i Hercegovine boravilo je u Moskvi, najvećoj evropskoj prijestolnici, u okviru Studentskih pohoda koji se organiziraju već drugu godinu zaredom.

 – Moskva je prelijep grad, istinska metropola. Posebno ju je vrijedno posjetiti u zimskom periodu. Ove godine vrijeme nas je poslužilo, temperatura je bila ugodna, stoga smo u potpunosti uživali u ljepotama Moskve – kazao je za Preprorod.info organizator ovog putovanja Ahmed Nurković

Naglasio da je organizacija puta bil zahtjevna i da je iziskivala veliku odgovornost, jer je riječ o velikoj grupi i zahtjevnoj ruti putovanja.

– Ali, hvala Bogu, putovanje je proteklo bez ikakvih problema – naveo je Nurković.

Jedan od vodiča, Bakir Ganić, podsjetio je da su ovom pohodu prethodile detaljne pripreme, od kontaktiranja amabasade, najave dolaska, pa do tehničkih detalja kao što su rezervacija hotela i organizacija izleta.

– Naravno da smo razmotrili smo trenutnu situaciju u svijetu i odabrali najbolju rutu za putovanje.  Odabrali smo i posjetili mjesta i znamenitosti koje u Moskvi treba da posjetimo i svi mi vodiči smo cijelo vrijeme bili na raspolaganju svim putnicima – kazao je Ganić.

Prema njegovim riječima, ove godine je sve bilo puno lakše i jednostavnije, zbog prošlogodišnjeg iskustva, jer je tokom prvog pohoda u Moskvu postojala i određena doza straha kako će sve proteći.

– Od 2018. godine, kada je bio naš pri pohod u Moskvu, primijetio sam nove stvari i sadržaje u Moskvi, ali prema mom mišljenju, najvažnija je da su Moskovljani ostali jednko ljubazni, gostoprimljivi i susretljivi. Moskva je istinska metropola i moja preporuka je da bar jednom u životu otputujete u Moskvu i doživite sve njene čarolije – dodao je on.

Moskva je spoj tradicionalne Rusije i modernih strujanja u svim segmentima života i kulture.

Panoramski obilazak počeo je posjetom najvećoj moskovskoj džamiji koja je jedan od simbola Moskve i koja je smještena u središtu grada.

Crveni trg bio je neizostavan za detaljno upoznavanje. Mladi su saznali da je Crveni trg mjesto na kojem se razvila sva ruska povijest. Na Crvenom trgu smještena je i Vasilijeva Katedrala, najpoznatija crkva u Moskvi koju je dao izgraditi Ivan Grozni. Katedrala se zapravo sastoji od osam manjih crkvi koje su okupljene oko jedne, one glavne. Također, studenti su imali priliku čuti legendu koja kaže da je Ivan Grozni po završetku izgradnje dao oslijepiti jednog od arhitekta, kako slučajno ne bi napravio neku ljepšu građevinu u skoroj budućnosti.

Upriličen je i obilazak Kremlja – utvrđenog središta Moskve, Boljšoj teatara u kome se izvode najljepši baleti i opere, obilazak Vrapčevih brda sa kojih se pruža pogled na Moskvu, ali i obilazak drugih značajnih građevina.

Mladi su krstarili i rijekom Moskvom, kako bi i na ovaj način doživjeli ljepote ruske prijestolnice.

Nudžejma Kadrić, jedna od učesnica pohoda, ispričala nam je kako pažnju u Moskvi privlači metro, budući da izgleda kao veliki muzej kojim dnevno prođe osam do devet miliona ljudi.

– Moskva je svojevrsna bajka. Potrebne su sedmice kako biste u Moskvi obišli sve znamenitosti. Najupečatljiviji za mene je svakako Crveni trg, srce Moskve, Historijski muzej i Vasilijeva katedrala koji su na Trgu i smješteni. Pored Katedrale nalazi se Kremlj, političko središte u kome se nalazi rezidencija predsjednika Vladimira Putina. Zanimljivo je da se u Kremlju nalazi najveće zvono i najveći top na svijetu, a sve to priča priču za sebe. Ono što je neizbježno spomenuti svakako su moskovske stanice, koje su remek djelo umjetnosti – ispričala je ona.

Studenti su na putu ka Moskvi posjetili i Varšavu, gdje su obišli Stari grad, Kraljevski dvor, Stub kralja Zigmonda.

Na povratku u domovinu, mladi su  posjetili gradove Vilinus u Litvaniji, gdje su vidjeli turističke atrakcije poput Gotičke crkve, Muzeja genocida, dvorca, te Krakov u Poljskoj, gdje su obišli Glavni trg Rynek Glowny, dvorac Wawel, katedralu, muzej, jevrejsku četvrt i druge znamenitosti.

(R.A./Preporod.info)

 

Share post:

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related