Studija otkriva brisanje i ponižavajuće portretiranje muslimanskih likova u popularnim filmovima

Date:

Muslimani su najbrže rastuća i rasno i etnički najraznolikija vjerska zajednica na svijetu. Ipak, prema novoj studiji objavljenoj sredinom juna ove godine, muslimanski likovi nedostaju na ekranu – a kad se pojave u popularnim filmovima, prikazuju se s opasnim stereotipima koji mogu stvoriti (i koji stvaraju, op. prev.) psihološku i fizičku štetu. 

Studiju pod naslovom “Nestali i diskreditovani: Stvarnost muslimana u popularnim globalnim filmovima” objavili su Stejsi L. Smit i Anenbergova inicijativa za inkluziju, uz podršku glumca nominiranog za Oscara Riz Ahmeda i fondacija Ford i Pillars.

Studija uključuje kvantitativno i kvalitativno istraživanje zastupljenosti muslimanskih likova u 200 popularnih filmova iz Sjedinjenih Država, Ujedinjenog Kraljevstva, Australije i Novog Zelanda, a koji su objavljeni između 2017. i 2019. godine. Dobiveni rezultati ukazuju na opseg problema i podstakli su na akciju pomenutih institucija da se uhvati u koštac sa nekim od osnovnih razloga nedostatka muslimana u popularnim filmovima.

– Zastupljenost muslimana na ekranu hrani politike koje se donose, ljude koji ubijaju, zemlje koje napadaju – kaže glumac Riz Ahmed.

Ističe kako podaci ne lažu.

– Ova studija pokazuje nam razmjere problema u popularnom filmu, a cijena mu se mjeri izgubljenim potencijalom i izgubljenim životima – kazao je Ahmed.

Riz Ahmed: Podaci ne lažu

Kako primjećujemo, problem je ogroman: od više 8.500 likova u ispitivanim filmovima, njih manje od dva posto koji govore su bili muslimani.

Kada su filmovi ispitivani prema zemlji porijekla, u 32 australijska filma 5,6 posto likova su bili muslimani, u 100 američkih filmova ih je 1,1 posto, isto kao i u 63 tretirana britanska filma. Ni u jednom od 5 filmova s Novog Zelanda nije prikazan muslimanski lik koji je imao govornu ulogu na ekranu. 

Ukupni procenti otkrivaju jedan pokazatelj u pogledu nevidljivosti muslimana, ali studija takođe katalogizira brisanje ove zajednice. Manje od 10 posto od 200 tretiranih filmova (tačnije, 19 tretiranih filmova) ima barem jednog muslimanskog lika koji govori na ekranu.

Drugim riječima, 90,5 posto filmova nije uključivalo niti jednog muslimanskog lika u govorničkoj ulozi. 

– Brisanje muslimanskih likova posebno je zapaženo u animiranim filmovima, gdje niti jedan ovakav film koji smo pregledali nije imao muslimanski lik – rekla je Stejsi L. Smit, osnivač Anenbergove inicijative.

Imajući u vidu da su samo sedam muslimanskih likova bili djeca, smatra ona, možemo reći da popularni filmovi djeci poručuju da muslimani tu ne pripadaju i da nisu vrijedni uključivanja u filmsko pripovijedanje.

– Da li je ovo lekcija koju želimo da mladi gledatelji nauče o sebi ili drugima: Da ako ste musliman, prihvatljivo je biti izbrisan? – kazala je ona.

Većina muslimanskih likova bili su dječaci i/ili muškarci, njih 76,4 posto, dok je jedna četvrtina ili 23,6 posto svih muslimanskih likova su bile djevojke i žene. Većina (66,7 posto) muslimanskih likova su bili bliskoistočni/sjevernoafrički, 20,8 posto azijski, 5,6 posto crnci/afroamerikanci, 4,2 posto bijeli i 2,8 posto multirasni/multietnički.

Jedan muslimanski lik identifikovan je sa LGBT zajednicom, te jedan sa invaliditetom. 

Kada se muslimanski likovi pojave na filmu, niz kvalitativnih nalaza iz studije rasvjetljava načine na koje je zajednica stereotipisana: prikazani su kao autsajderi, oni koji donose prijetnju ili kao podređeni, posebno kada su u pitanju “bijeli” likovi.

Više od polovine svih muslimanskih likova pojavilo se u filmovima smještenim u prošlosti, a većina je prikazana na Bliskom Istoku, Sjevernoj Africi, Indiji ili Europi. U osnovi, muslimanski likovi su se uglavnom prikazivali na mjestima koja nisu zemlje iz kojih filmovi dolaze.

– Više od polovine primarnih i sekundarnih muslimanskih likova u ovim filmovima bili su imigranti, migranti ili izbjeglice, što zajedno sa drugim nalazima u studiji muslimane dosljedno čini “strancima” – u filmu i općenito filmskoj industriji – rekao je Ali B. Kan, jedan od autora studije.

On ističe da muslimani žive širom svijeta, ali filmska publika vidi samo uski portret ove zajednice, umjesto da muslimane gleda onakvima kakvi jesu: vlasnike preduzeća, prijatelje i komšije čije je prisustvo dio modernog života.

– Predstavljajući muslimane u obilju priča, publika može vidjeti bezbrojna iskustva muslimana iz svih sfera života – kaže on.

Studija također naglašava da su skoro trećina muslimanskih likova počinitelji nasilja, a više od polovine meta su nasilja. Muslimanski primarni i sekundarni likovi se prikazuju u odjeći ili sa predmetima koji odražavaju njihovu veru. Pored toga, muslimanke se i dalje prikazuju na stereotipiziran način. Nekoliko primarnih i sekundarnih likova muslimanki prvenstveno su prikazani kao potencijalni romantični partneri ili članovi porodice.  

– Studija “Nestali i diskreditovani” otkriva opseg problema s kojim se muslimani suočavaju u zabavi i hitnu potrebu za rješenjima koja povećavaju prisustvo muslimanskih glasova u pričama – rekao je Kašif Šeik, suosnivač i predsjednik Fonda Pillars.

Nacrt za inkluziju muslimana nudi direktan odgovor na ova otkrića i, kako kaže, pruža širok set preporuka za profesionalce u filmskoj industriji.

– Drago nam je što možemo pružiti podršku industriji da poduzme praktične korake ka profinjenijim prikazima muslimanskih likova, tim filmskim kreativcima kako bi uključili muslimane u filmsko pripovijedanje – rekao je on.

Nurajin Kan, direktor Ureda predsjednika za Ford fondacije, ističe da film i televizija pružaju moćan objektiv kroz koji vidimo i razumijemo kulture i zajednice oko nas i povezujemo se sa svijetom u cjelini.

– Predugo se prikazi muslimana u zabavi nisu uspjeli poklopiti sa bogatstvom i raznolikošću naših proživljenih iskustava. Utjecaj ovako iskrivljenog prikaza osjetimo iz prve ruke. U Ford fondaciji smo ponosni što podržavamo kolektivne napore Fonda Pillars, Riz Ahmeda i Anenbergove inicijative za inkluziju kako bi se jasno rasvijetlio obim lažnih prikaza i kreirao putokaz prema pravednijoj budućnosti – kazao je Kan.

(www.annenberg.usc.edu, Preveo i prilagodio: Muhamed Halilović/Preporod.info)

Share post:

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related