Suđenje za genocid u Srebrenici – Tužilaštvo BiH uložilo nesporne dokaze

Uloženo je preko 50 dokaza, a odbrana Miodraga Josipovića uložila je prigovor relevantnosti na sedam dokaza, dok odbrane drugih optuženih nisu prigovarale.

Predrag Tomić, tužilac Tužilaštva BiH, među materijalnim dokazima uložio je depeše Dragomira Vasića iz 1994. i 1995. te naredbu Danila Zoljića iz 1994. godine, ali nije navođeno šta konkretno ovim i drugim uloženim dokazima Tužilaštvo namjerava dokazati.

Uloženi su i dokumenti drugih visokopozicioniranih ljudi iz vojske i policije Republike Srpke iz 1995. godine.

Tužilaštvo BiH je uložilo i izvještaj o radu Odjeljenja policije za juli 1995., Centra javne bezbjednosti (CJB) Zvornik, te izvještaj o radu Policijske stanice Skelani za isti period.

Tužilaštvo BiH tereti Miodraga Josipovića, Branimira Tešića, Dragomira Vasića, Danila Zoljića i Radomira Pantića za genocid počinjen u Srebrenici. Na teret im je stavljeno prisilno premještanje, transport, zarobljavanje, a nekima od njih i pogubljenja muškaraca i dječaka.

Prema optužnici, Josipović je bio načelnik Stanice javne bezbjednosti (SJB), a Tešić zamjenik komandira Policijske stanice u Bratuncu. Vasić je, kako je navedeno, bio komandant štaba policijskih snaga iz Zvornika i načelnik Centra javne bezbjednosti (CJB) Zvornik, Zoljić komandant posebnih jedinica CJB-a, a Pantić komandir Prve čete posebnih jedinica policije.

Nastavak suđenja zakazan je za 23. oktobar, javlja BIRN BiH.