Sultan Selimova džamija u Knežini dobija imamsku kuću i musafirhanu

0
34

Medžlis Islamske zajednice (MIZ) Kaljina je u neposrednoj blizini Sultan Selimove džamije u Knežini kupio dva objekta,  kako bi džemat imao funkcionalnu imamsku kuću i objekat za administrativno-pravne poslove sa musafirhanom.

Projekat je raliziran uz pomoć Muftijstva sarajevskog, Ministarstva raseljenih osoba i izbjeglica Federacije Bosne i Hercegovine i ministra dr. Ramić Edina i u toku je opremanje ovih objekat.

Riječ je o projektu koji će doprinijeti svakodnevnom odvijanju vjerskog i društvenog života, a istovremeno olakšati mještanima da budu dobri domaćini prilikom različitih posjeta, jer je Knežina lokalitet koji se rado posjećuje, s obzirom na ugodno prirodno okruženje, historijat džamije, te činjenicu da se radi o povratničkom naselju.

Jedan od primjera su iftari koji u protekle četiri godine u Knežini organizuje Mreža mladih Muftijstva sarajevskog, kada je Knežina mjesto ispunjeno omladinom iz svih krajeva Muftijstva, od iftara do vremena nakon teravije.

Sultan Selimova džamija, koja je jedna od najstarijih i najljepših džamija u Bosni i Hercegovini, pravi je ukras ovog mjesta i od izuzetnog je značaja za Knežinu i Islamsku zajednicu da džamija dobija prateće objekte, musafirhanu i imamski stan. 

Pozivaju se vjernici – muslimani, posebno oni koji su porijeklom s područja Romanije, da se uključe u ove korisne i važne aktivnosti i da u skladu sa svojim mogućnostima podrže izgradnju ovih hajrata.

(muftijstvosarajevsko.ba)