Sultanska džamija u Orašju

Date:

Azizija džamiju u Orašju dao je izgraditi tadašnji sultan Abdul Aziz i u taj vakat bila je jedna od četiri izgrađenje džamije uz rijeku Savu.

Ova džamija je jedna od 36 sultanskih džamija u Bosni i Hercegovini, čiju su izgradnju direktno naredili i finansirali sultani, što predstavlja njenu dodatnu vrijednost.

Hafiz Redžo ef. Sivić navodi da je džamija ponijela ime Azizija jer je podignuta u sultanovo ime.

 – Gradnja Azizije je počela 1862., a pretpostavlja se da je već godinu kasnije je bila završena i puštena u upotrebu vjernicima – kazuje hafiz Sivić.

Džamija je jedna od rijetkih koja nije srušena u vrijeme posljednje agresije na Bosnu i Hercegovinu, ali je više puta granatirana.

 – Iako je više puta granatirana i oštećena ostala je autentiča, onakva kakva je i bila od početka u svom vanjskom izgledu – ističe naš sagovornik.

Azizija u Orašju poznata je i kao džamija koja čuva dlaku iz Pejgamberove brade. Ali ova dlaka nije došla kao poklon sultana Abdul Aziza, već ju je, kako se kazuje, neki hadžija iz Mekke donio u Orašje.

 – U Aziziji se više od jednog stoljeća čuva običaj. Dlaka Poslanika a.s. se iznosi samo 27. noći ramazana nakon teravih namaza i predavanja koje održi neko od naših uglednih alima. Prema priči, među prvim generacija hadžija koji su iz Orašja išle na sveta mjesta da hodočaste Kabu i obave petu islamsku dužnost, grupa je naišla na jednog Arapa koji je pristiglim hadžija pokazivao dlaku za koju je tvrdio da je Poslanikova. Jedan od prisutnih hadžija iz Orašja, a najvjerovatnije preko prevodioca, upitao je tog Arapa da mu proda dlaku Allahovog Poslanika. Arap se začudio odgovorivši “Kako da ti ovo prodam”. Tu noć je usnio san u kojem je vidio Muhameda, s.a.v.s., koji mu je rekao da nađe one ljude i da im da ono što su od njega tražili. Arap ih je našao i dao im ono što su tražili, a oni su mu uzvratili hedijom. Tako je dlaka dospjela u Orašje i našu džamiju Aziziju – pripovijeda hafiz Sivić.

U ovoj džamiji taj rijetki običaj provodi se odavno svake 27. noći ramazana, a generacije ponesu sjećanje na svečanu atmosferu te noći u džamiji.

Orašje je mjesto koje je ostalo nepokoreno i neprotjerano u posljednjoj agresiji na Bosnu i Hercegovinu i u Orašju je ostala i neporušena sultanska džamija, sa posebnom vrijednošću i tradicijom, već više od stoljeća otvarajući vrata jedinstvenim povodom svakog ramazana i  kroz vrijeme nudeći okrilje vjernicima.

R.A./Preporod.indo

Share post:

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related