Sutra 29. godišnjica zločina nad Bošnjacima u Jezeru kod Jajca

Date:

Centralni dio manifestacije obilježavanja zločina na području Medžlisa Islamske zajednice Jajce pod nazivom “Spomen njima, po(r)uka nama”, odnosno Dani obilježavanja šehidskog mevluda i zločina održat će se u Jezeru kod Jajca, kada će biti obilježena 29. godišnjica od stradanja 57 Bošnjaka Jezera, Ljoljića i Čerkazovića.Te kobne 1992. godine ubijene su žene, djeca, starci pa čak i čitave porodice.

Ova tradicionalna manifestacija biće održana sutra u 12 sati, simboličnim bacanjem cvijeća u rijeku Plivu, učenjem fatihe kao i prigodnim programom u Carskoj ili Sultan Bajazidovoj džamiji u Jezeru poslije podne-namaza.

Osim u Jezeru prateći program održao se još u Šipovu, Pšeniku, Cvitovići i Kokićima.

Završni dio manifestacije planiran za 6. juni, kada će se odati počast i proučiti dova na Centralnom spomen-obilježju šehidima i poginulim borcima općine Jajce.

Sud BiH je izrekao prvostepene presude bivšim pripadnicima rezervnog sastava milicije RS, Miloradu Saviću, Mirku (Špire) Pekezu i Mirku (Mile) Pekez.

Odlukom Ustavnog suda BiH iz 22. oktobra 2013. godine ukinuta je drugostepena presuda Pekezu i drugima zbog pogrešne primjene krivičnog zakona. Puštanjem 18. novembra 2013. godine došlo je do traumatizacije preživjelih i porodica ubijenih.

Porodice ubijenih traže da konačno budu pronađeni preostali posmrtni ostaci, a istovremeno traže pravdu i kažnjavanje zločinaca.

Bijela ruža ili cvijet “Sjećanja” postao je neslužbeni simbol u znak sjećanja na žrtve na području općine Jezero, a osmislila ga je Amela Iskrić-Hadžić, diplomirani inžinjer arhitekture.

Upravo nošenjem ovog jezeračkog cvijeta želi se poslati poruka širom Bosne i Hercegovine da se zločin neće zaboraviti.

(Preporod.info)

 

Share post:

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related