Sutra obilježavanje 10. decembra, Međunarodnog dana ljudskih prava

Date:

Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice Bosne i Hercegovine povodom obilježavanja 10. decembra, Međunarodnog dana ljudskih prava sutra će prezentirati preporuke Komiteta Ujedinjenih nacija date nakon okončanog trećeg ciklusa Univerzalnog pregleda stanja ljudskih prava u Bosni i Hercegovini (UPR).

Konferencija pod motom “Realizirajmo UPR preporuke – pređimo sa riječi na djela” okupit će predstavnike institucija koji su učestvovali u izradi posljednjeg UPR izvještaja BiH, kao i nevladinih organizacija koje su izradile više izvještaja u sjeni o stanju ljudskih prava u BiH.

Temeljem navedenih izvještaja, Bosna i Hercegovina je dobila 207 preporuka grupisanih u oblasti koje se odnose na politike i univerzalna pitanja, građanska i politička prava te ekonomska, socijalna, kulturna i prava marginaliziranih grupa.

Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice će u narednom periodu sa institucijama nadležnim za provedbu dostavljenih preporuka izraditi plan realizacije, a taj proces će upravo biti otvoren kroz prezentacije i diskusiju na najavljenoj konferenciji, saopšteno je iz Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH.

(Fena)

Share post:

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related