Sutra sastanak na vrhu EU-a i zapadnog Balkana putem videokonferencije

0
32

Sastanak na vrhu Evropske unije i zemalja zapadnog Balkana održat će se 6. maja putem videokonferencije, javlja Anadolu Agency (AA).

Summit šefova država i vlada Evropske unije i zapadnog Balkana koji se trebao održati u Zagrebu, zbog pandemije bolesti COVID-19 otkazan je u takvom formatu, a najavljena je videokonferencija uz iste učesnike na kojoj će EU, kao najvažniji partner regije, naglasiti važnost odnosa EU-a i zapadnog Balkana.

Evropska unija i zapadni Balkan ujedinjeni su u borbi protiv bolesti COVID-19, poručuju organizatori, te smatraju da je sastanak na vrhu prilika za isticanje uzajamne solidarnosti i suradnje u ovim kriznim vremenima.

Partneri u regiji dali su svoj doprinos u pomaganju državama članicama EU-a, ističe se, dok je Evropska unija mobilizirala preko 3,3 milijarde eura za pomoć zapadnom Balkanu u prevladavanju krize uzrokovane korona virusom.

Očekuje se kako će čelnici država i vlada također potvrditi europsku perspektivu zapadnog Balkana i predanost partnera sa zapadnog Balkana očuvanju evropskih vrijednosti i principa.

Tokom prvog neformalnog sastanka s partnerima sa zapadnog Balkana u Bruxellesu 16. veljače 2020. predsjednik Evropskog vijeća Charles Michel naglasio je predanost EU-a u regiji.

– Moramo produbiti našu stratešku saradnju u pitanjima kao što su klimatske promjene, multilateralizam i vanjska politika – kazao je tom prigodom predsjednik Evropskog vijeća Charles Michel.

Čelnici će razmijeniti mišljenja o novoj fazi bliske suradnje radi prevladavanja znatnih socioekonomskih posljedica krize uzrokovane bolešću COVID-19, važnosti regionalne saradnje te o tome kako na najbolji način upravljati sigurnosnim izazovima.

Na sastanku na vrhu EU-a i zapadnog Balkana okupit će se šefovi država ili vlada iz država članica EU-a i čelnici šest partnerskih zemalja zapadnog Balkana: Albanije, Bosne i Hercegovine, Srbije, Crne Gore, Republike Sjeverne Makedonije i Kosova.

Sastankom će predsjedavati predsjednik Evropskog vijeća Charles Michel koji će, zajedno s predsjednicom Evropske komisije Ursulom von der Leyen, predstavljati EU.

Učestvovat će i Andrej Plenković, predsjednik Vlade Republike Hrvatske koja trenutačno predsjedava Evropskim vijećem, Josep Borrell, visoki predstavnik za vanjske poslove i sigurnosnu politiku, David Sassoli, predsjednik Evropskog parlamenta, predstavnici Evropske banke za obnovu i razvoj, Svjetske banke, Evropske investicijske banke i Vijeća za regionalnu suradnju.

Prošli sastanak na vrhu EU-a i zapadnog Balkana održan je 17. maja 2018. u Sofiji (Bugarska). Na njemu su se okupili šefovi država ili vlada država članica EU-a i čelnici šest partnerskih zemalja sa zapadnog Balkana. Čelnici EU-a dogovorili su se o izjavi iz Sofije, s kojom su se usuglasili partneri sa zapadnog Balkana. Usvojili su i program prioriteta iz Sofije kao prilog izjavi i utvrdili nove mjere za poboljšanu suradnju s tom regijom.

(Anadolija)