Sutra svečano otvaranje manifestacije 510. Dani Ajvatovice

Date:

Sutra u 18:30 na platou Musalle u Pruscu bit će izveden program Svečanog otvaranja manifestacije 510. Dani Ajvatovice.

Učesnici programa su hor En-Nahl Zenica i Vokalni ansambl Bugojno, a voditeljica programa je Đenana Bajraktarević.

Centralni program manifestacije održaće se na ajvatovičkoj livadi u nedjelju, 28. juna. Prolasku vjernika kroz Ajvaz-dedinu stijenu prethodit će tradicionalni, subotnji defile konjanika i bajraktara u Donjem Vakufu.

Zbog situacije s pandemijom, sadržaji ovogodišnjih “Dana Ajvatovice“ znatno su reducirani, a oni koji su planirani bit će realizirani u skladu s propisanim mjerama nadležnih organa, najavljeno je ranije iz Muftijstva travničkog.

Povodom jubileja, 510 godina postojanja Ajvatovice i 30 godina od njenog reaktiviranja organizatori pripremaju i dokumentarni film o ovoj manifestaciji koji će tretirati period od 1990 do 2019. godine.

Pored kulturnih, vjerskih, edukativnih i sportskih sadržaja najavljeni su i programi koji se odnose na najugroženije kategorije stanovništva.

Tradicija “Ajvatovice” stara je više od pet stoljeća. Legenda kaže da je čuveni prusački alim Ajvaz-dedo klanjao četrdeset sabah-namaza, moleći Allaha dž.s. da mještanima Prusca podari vodu.

Klanjajući je zaspao i usnio kako su se sudarila dva bijela ovna, i kako se od siline tog sudara stijena razdvojila. Probudio se kraj raspukle stijene iz koje se pojavila voda.

U znak sjećanja na Ajvaz-dedinu molitvu, muslimani iz cijelog svijeta svake godine posjećuju Prusac.

(Preporod.info)

Share post:

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related