Svake godine zbog neispravnosti na otpadu završe tone hrane

Date:

Tone nesipravne hrane, koja je bila na rubu kvarenja ili je u sebi sadžavala nedozvoljene količine supstanci i teških metala opasnih po zdravlje, bude povučeno svake godine sa polica bh. trgovina.  

Pokvarena riba, meso, jaja, žitarice, narandže i jabuke u kojima je bilo pesticida, umjesto na našim stolovima, završi na otpadu, o čemu brine Agencija za sigurnost hrane Bosne i Hercegovine.

Prema podacima ove agencije, prošlih godina u prosjeku je bilo nešto manje od pet posto hrane za koju je utvrđeno da je neodgovarajuća. Za prošlu godinu iz Agencije su nam rekli da još uvijek nemaju podatke, ali da su po nekim pokazateljima oni slični ranijim godinama.  

– Na temelju pokazatelja o labaratorijskim analizama hrane, koje je Agencija do trenutka pripreme ovog odgovora prikupila u saradnji sa ovlaštenim labaratorijama u BiH, možemo konstatirati da, u odnosu na višegodišnji presjek, nema značajnih odstupanja u pogledu neogovarajućih labaratorijskih analiza hrane, kao ni u pogledu uzoraka neusklađenosti anaiziranih uzoraka s važečim propisima u BiH – kazali su za Preporod.info iz Agencije.

Osvrnuli su se i na kontrolu hrane u vrijeme pandemije korona virusa, odgovorivši da li postoji opasnost da se virus prenese upravo na namirnicima koje jedemo.  

– Iako nema znanstveno utemeljenih dokaza da je hrana izvor ili put prenosa virusa koji je uzročnik pandemije COVID -19, navedena pandemija uzrokovana korona virusom ima značajan uticaj i na prehrambeni sektor. Za razliku od mnogih drugih radnika uposleni u industriji hrane nemaju mogućnost raditi od kuće i u uvjetima pandemije rade kao što su i do sada. S toga je važno u prehrambenom sektoru osigurati usaglašenost s preventivnim mjerama, kako bi se osobe koje rade s hranom zaštitile od infekcije virusa, odnosno kako bi se spriječilo prenošenje virusa te poboljšala praksa vezana uz higijenu hrane i dezinfekciju  – navode iz Agencije.

Dodaju i da su u cilju pružanja podrške firmama u prehrambenom sektoru u BiH na početku pandemije, u aprilu, omogućili pristup smjernicama Svjetske zdravstvene organizacije (WHO), te da su u maju proveli i objavili pamfilet FAO-a pod nazivom “10 stvari koje subjekti u poslovanju s hranom trebaju znati o sigurnosti hrane i COVID-19”.

(A.N./Preporod.info)

Share post:

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related