Svečano na Grdonju obilježena 29. godišnjica formiranja 105. motorizovane brigade Armije RBiH

Date:

U sklopu obilježavanja 29. godišnjice formiranja 105. motorizovane brigade Armije RBiH danas je kod “Male kule” na Grdonju održana svečana sjednica Općinskog vijeća Centar Sarajevo koju je vodila dopredsjedavajuća Ira Adilagić.

Svečanoj sjednici, pored predstavnika Općinskog vijeća i Općine Centar, prisustvovali su i borci 105. brigade, članovi porodica poginulih pripadnika Brigade, predstavnici boračkih udruženja i drugi gosti.

Dopredsjedavajuća Adilagić je istakla da je odlukom Općinskog vijeća Centar iz 1998. godine 18. februar utvrđen kao Dan 105. motorizovane brigade, koji se obilježava svake godine.

– Jedino što ne smijemo je zaboraviti šehide i poginule borce, zaboraviti njihovu žrtvu, zaboraviti šta su uradili za nas, a posebno ne smijemo zaboraviti upoznati buduće naraštaje kako se gradila slobodna Bosna i Hercegovina. U ovom vremenu, na nama je da porodicama šehida i poginulih boraca, ali i boračkoj populaciji općenito, vratimo dostojanstvo koje su zaslužili u ratu i obezbijedimo životne uslove za koje su se borili od 1992. do 1995. godine – kazala je Adilagić.

O ratnom putu 105. motorizovane brigade govorio Jasmin Gazija.

– 105. brigada Armije RBiH je simbol časne borbe za odbranu Sarajeva i BiH, ali i čudo bosanskog otpora. To niko od nas ne smije zaboraviti. Dužnost nam je o tome pričati i uvijek koristiti priliku da sa hrabrošću i podvizima naših branitelja upoznajemo naše mlade naraštaje, našu djecu – istakao je Gazija.

Pridružujući se čestitkama za 29. godišnjicu 105. brigade, načelnik općine Centar Srđan Mandić je naglasio značaj čuvanja sjećanja na časnu borbu za slobodnu domovinu Bosnu i Hercegovinu, ali i obavezu očuvanja mira.

– Dani poput ovih su dani kada moramo zastati i zapitati se da li smo uradili dovoljno za ono što su moji saborci i najbolji sinovi naše domovine dali svoje živote, sjetiti ih se sa dužnim poštovanjem. Čast mi je što sam ovdje i nekada me strah da olako zaboravljamo rat. Trebamo ići naprijed, ali se moramo i sjećati. Mi koji smo prošli pakao i borili se za Bosnu i Hercegovinu moramo učiniti sve da se to više nikada i nikome ne dogodi i moramo obezbijediti našoj mladosti da ih više nikada niko ne napadne – naglasio je Mandić.

Na svečanoj sjednici Općinskog vijeća nagrađene najbolje literarne radove o 105. motorizovanoj brigadi pročitali su njihovi autori – učenici osnovnih škola kojima su predstavnici Općine uručili prigodne novčane nagrade.

Prvonagrađeni rad je napisao Bilal Dedić iz Osnovne škole „Hasan Kaimija“, druga nagrada pripala je Farah Bećiragić, iz Osnovne škole „Alija Nametak“, a treća Medini Šehović, učenici Osnovne škole „Nafija Sarajlić“.

Ovom prilikom su zaslužnim pojedincima uručene povelje koje im je dodijelila Jedinstvena organizacija boraca Unija veterana Općine Centar i Sekcija 105. motorizovane brigade za nesebičan doprinos u radu njihove organizacije.

(Preporod.info)

Share post:

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related