Svečano obilježeno 480 godina od osnivanja Gazi Husrev-begove biblioteke

Ova je ustanova osnovana 1537. godine i već skoro pola milenija igra krucijalnu ulogu u sakupljanju i čuvanju dokumentarnog naslijeđa, relevantnog za proučavanje duhovne i kulturne historije Bošnjaka, ali i svih naroda BiH.

Direktor biblioteke Osman Lavić je kazao da biblioteka u svojim fondovima sadrži oko 100.000 bibliotečkih jedinica, a od toga je najvrijedniji fond rukopisa, oko 10.500, na orijentalnim jezicima.

– U svojim fondovima čuva serijske publikacije, novine i časopise, koji su izlazili na ovim prostorima u posljednjih 150 godina a koji predstavljaju nezaobilazni izvor u proučavanju naše kulturne historije od strane studenata, istraživača – kazao je Lavić.

Danas, obilježavajući 480 godina u svojim čitaonicama godišnje opslužuje 20.000 studenata i istraživača, kojima je olakšana obrada građe u digitalnoj verziji.

– Cjelokupna biblioteka je jedna bogata povijest, jedan mogući široki pogled u povijest Bosne – kazao je profesor Fakulteta islamskih nauka (FIN) Ismet Bušatlić koji je ovom prilikom radio na izložbi “Izvor za historiju pismenosti u BiH“.

Pojasnio je da izložba govori o harfu (slovu) koji je prisutan na svim vrstama materijala, papiru, vezen na tekstilu, iskucavan u metalu, klesan u kamenu, rezbaren u drvetu.

Osim toga izloženi su i instrumenti koje su astronomi, muvekiti, koristili za određivanje vremena, pravljenje kalendara, određivanje pravca kible, ali i u navigaciji za pomorstvo.

Izložbu je otvorio reisu-l-ulema Islamske zajednice u BiH Husein ef. Kavazović, a svečanosti polumilenijske historije Gazi Husrev-begove biblioteke prisustvovale su mnoge ličnosti iz vjerskog, kulturnog, političkog života BiH, te diplomate.

Jubilej ove javne naučnoistraživačke i kulturne institucije bit će obilježen raznovrsnim sadržajima tokom cijele godine, kao što su izdavački projekti, promocije, izložbe, a večeras će biti izvedena i monodrama “Gazi Husrev-beg”.

(Fena)