Svečano otvaranje “Muzeja knjige” u Gazi Husrev-begovoj biblioteci u petak

Date:

U velikoj sali Gazi Husrev-begove biblioteke u Sarajevu u petak, 14. januara bit će organizirana svečanost u povodu 485. godišnjice rada i postojanja ove naučno-kulturne institucije.

Tim povodom će biti zvanično otvoren “Muzej knjige“ u Gazi Husrev-begovoj biblioteci, uz predavanje akademika Abdulaha Sidrana pod nazivom “Mi imamo dvije domovine: Bosnu i knjigu“.

Plaketa za doprinos u radu Gazi Husrev-begove biblioteke, ove godine bit će dodijeljena Bilalu Hasanoviću, a zaslužnim pojedincima i organizacijama koje su pružile podršku Biblioteci u 2021. godini će biti dodijeljene zahvalnice.

S obzirom na epidemiološke mjere i ograničen broj gostiju koji mogu prisustvovati ovom kulturnom događaju, svečanost i predavanje će se moći pratiti direktno na FB profilu Gazi Husrev-begove biblioteke.

Osim toga, za sve zainteresirane građane “Muzej knjige“ će biti otvoren za besplatne posjete u periodu od 17. do 21. januara 2022. godine u terminu od 9.00 do 18.00 sati.

Postavka “Muzeja knjige“ u Gazi Husrev-begovoj biblioteci u Sarajevu je podijeljena na trinaest tematskih cjelina putem kojih su prikazani gotovo svi segmenti bibliotečke građe, te izdvojeni raritetni muzejski eksponati, koji zajedno predstavljaju zaokruženu cjelinu onog što ovu instituciju čini prepoznatljivom u ovom dijelu Evrope.

– U fokusu nove muzejske postavke je pisana riječ predstavljena u formi rukopisa, dokumenata, periodičnih i monografskih publikacija, te raritetnih muzejskih predmeta koji zajedno svjedoče višestoljetnu privrženost ovdašnjih stanovnika knjizi i pisanoj riječi – navode iz Gazi husrev-begove biblioteke.

(Preporod.info)

Share post:

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related