Svečanost hatmi u džematu „Bošnjak“ u Grazu

Date:

U džematu „Bošnjak“ u Grazu, u subotu su održane svečane hatme za osamnaestero djevojaka i mladića koji su svoje mektebsko školovanje krunisali ovom lijepom svečanošću.

-Danas imamo svečanost hatmi onih kandidata koji su položili komisijski i hatmenski ispit. Bitno je istaknuti da će čovjek za učenje Kur'ana i sticanje islamskog znanja imati nagradu na ahiretu i sreću na ovom svijetu. Ovo danas je određeni podstrek djeci i roditeljima da nastave s tim i ja im svima ovom prilikom čestitam- kazao je ovom prilikom njihov imam hfz. Sabahudin Hašić.

On je podsjetio na hadis u kojem se spominje da će onaj ko bude učio Kur'an i druge podučavao Kur'anu na Sudnjem danu dobiti tadž čija će svjetlost biti jača od sunčeve svjetlosti, a njegovi roditelji će dobiti odjeću sa čijom se skupocjenošću ne može porediti ništa na dunjaluku.

-Dakle, i roditelji djece koja su naučila Kur'an će imati koristi od tog njihovog učenja što je veliki podstrek i za ostale da šalju svoju djecu na vjersku pouku- dodao je hfz. Hašić.

Nakon programa svečanog polaganja hatmenskog ispita, prisutnima se obratio i djecu darovao ispred džemata „Bošnjak“ Graz predsjednik džemata Ramiz Omeradžić.

-To je čast i zadovoljstvo svakog od nas. Ponos sa kojim potvrđujemo i dokazujemo da duh islama i bošnjaštva na ovim prostorima neće nikad nestati. Ovih osamnaestero djece su potvrda našeg rada, potvrda da smo uspjeli da se integrišemo, a ne da se asimiliramo, da znamo gdje su nam korijeni, da pripadamo Islamskoj zajednici u Bosni i Hercegovini, i našoj jednoj i jedinoj Bosni i Hercegovini- kazao je za Preporod.info predsjednik džemata Ramiz Omeradžić.

Spomenimo i to da su na svečanosti najljepši ukras džemata „Bošnjak“ Graz bili svršenici hatmi: Amina Beganović, Sarim Bajrektarević, Hamza Din Čajić, Salina Čajić, Benjamin Džajić, Adnana Fajić, Hamza Gerzić, Ensar Husović, Ibrahim Hairlahović, Melisa Hodžić, Adis Ljubijankić, Amina Ljubijankić, Bejza Malić, Amin Rizvanović, Layla Rizvanović, Melisa Salkić, Hana Topalović i Elma Topalović.

Njima, njihovom muallimu hfz. Sabahudinu i njihovim roditeljima čestitamo sa dovom da ih Kur'an Časni kroz život vodi.

(Preporod.info)

Share post:

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related