Svečanost u povodu Dana nezvisnosti i prvog dizanja zastave Bosne i Hercegovine na jarbolu u Maglaju

Date:

Na Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine, Medžlis Islamske zajednice Maglaj organizuje svečanost i prvo dizanje zastave Bosne i Hercegovine na jarbolu u „Parku domovini“ u Maglaju.

Naime, Medžlis Islamske zajednice Maglaj je tokom 2021. godine započeo realizaciju projekta izgradnje jarbola za državnu zastavu visine 42 metra na vakufskoj parceli „Bara”, pored puta M17, kod sjevernog ulaza u Maglaj.

Prije početka radova obezbijeđena je saglasnost Vakufske direkcije, kao i urbanistička saglasnost i odobrenje za građenje. Pošto regulacioni plan predviđa da se ova vakufska parcela primarno uredi kao zelena površina, jarbol će biti sastavni dio (centralni sadržaj) “Parka domovini”, kako će biti nazvana ova uređena zelena površina.

Svi radovi podijeljeni su u dvije faze: izgradnja betonskog postamenta i instaliranje jarbola (okončano), i uređenje okoliša – popločavanje platoa, uređenje zelenih površina, instaliranje rasvjete i parkovskog inventara (radovi u toku).

slika jarbol 1.jpg - Svečanost u povodu Dana nezvisnosti i prvog dizanja zastave Bosne i Hercegovine na jarbolu u Maglaju

Do 1. marta 2022. godine će se okončati većina radova druge fazone. Nakon završetka svih građevinskih radova, na adekvatnim mjestima u “Parku domovini” će se, uz prethodno konsultiranje stručnih osoba, istaknuti svi dosadašnji grbovi Bosne i Hercegovine, kao i ploče sa godinama koje su od velike historijske važnosti za državu.

Kako su naveli iz Medžlisa Islamske zajednice Maglaj, navedenim projektom postiže se nekoliko ciljeva: ukazuje se na važnost iskazivanja poštovanja državi i njenim simbolima, uređuje se sjeverni ulaz u Maglaj na putu M17, ostatak vakufske parcele postaje atraktivniji za buduće investitore.

Svečanost 1. marta počinje u 10.00 sati. Planirano je da svečanosti prisustvuju i predstavnici federalnog, kantonalnog i općinskog nivoa vlasti, kao i zvaničnici Islamske zajednice.

(Preporod.info)

Share post:

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related