Švedska će se pridržavati memoranduma potpisanog s Turskom o pristupanju NATO-u

Date:

Švedska će se pridržavati uslova trilateralnog sporazuma potpisanog na samitu NATO-a u junu da bi odgovorila na zabrinutost Turske o terorizmu, rekla je u utorak premijerka Švedske Magdalena Andersson.

– Dogovorili smo se o memorandumu o razumijevanju između Švedske, Turske i Finske. I naravno, iz perspektive švedske Vlade, mi ćemo živjeti u skladu s memorandumom o razumijevanju koji smo dogovorili – rekla je Andersson na zajedničkoj konferenciji za novinare s njemačkim kancelarom Olafom Scholzom u Stockholmu.

Andersson je naglasila da će Švedska obraditi zahtjeve za izručenje Turskoj u skladu sa švedskim i međunarodnim pravom.

– To je takođe nešto što smo dogovorili u memorandumu o razumijevanju, a slučaj od prošle sedmice bio je prema švedskom i međunarodnom pravu i nastavićemo tako raditi – dodala je švedska premijerka.

Scholz je istakao da su 23 države odobrile članstvo Švedske i Finske u NATO-u, izrazivši nadu da će Turska uskoro učiniti isto.

Turske, Finska i Švedska potpisale su memorandum o zahtjevima nordijskih zemalja za članstvo u NATO-u nakon pregovora u Madridu.

Memorandum uslovljava Finsku i Švedsku da preduzmu korake u pogledu zabrinutosti Turske zbog terorizma, uključujući izručenje osumnjičenih za terorizam, te da ukinu embargo na oružje Ankari.

Zauzvrat će Turskoj dati zeleno svjetlo nordijskim zemljama da postanu članice NATO-a.

Međutim, Turska optužuje Finsku i Švedsku da se ne pridržavaju dogovora jer nisu izručile teroriste koje traži Ankara.

(Preporod.info)

Share post:

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related