Švicarci danas na referendumu o zabrani pokrivanja lica

Date:

Švicarci danas glasaju na referendumu o zabrani pokrivanja lica u javnosti, što bi u najvećoj mjeri moglo pogoditi muslimanke u toj zemlji.

Premda je Švicarska vlada preporučila glasačima da odbiju prijedlog, ankete javnog mnijenja pokazuju da bi većina Švicaraca ipak mogla podržati zabranu i da će prijedlog postati zakon.

-U Švicarskoj je tradicija da pokažete svoje lice. To je znak naših temeljnih sloboda – rekao je Walter Wobmann, parlamentarni zastupnik SVP-a i predsjednik odbora za referendum.

Prijedlog je još iz 2017., mnogo prije pojave koronavirusa koji je odrasle prisilio da nose maske u mnogim okruženjima kako bi se spriječilo širenje zaraze.

U njemu se izravno ne spominje islam i među ciljevima mu je zaustaviti nasilne ulične demonstrante i nogometne huligane s maskama. Ipak, lokalni političari, mediji, voditelji kampanje to su prozvali zabranom burke i nikaba.

Prijedlog oslikava napete odnose Švicarske s islamom nakon što su građani podržali zabranu gradnje novih minareta 2009. godine. U dva kantona već su uvedene lokalne zabrane pokrivanja lica.

Francuska je zabranila nošenje vela koji prekriva cijelo lice u javnosti 2011. godine, a Danska, Austrija, Nizozemska i Bugarska imaju potpune ili djelomične zabrane pokrivanja lica u javnosti.

Muslimani čine 5,2 posto švicarske populacije od 8,6 miliona ljudi, a većina ih je porijeklom iz Turske, Bosne i Hercegovine te Kosova.

Švicarski muslimani tvrde da desničarske stranke koriste glasanje kako bi okupile svoje pristaše, a njih demonizirale, dok drugi upozoravaju da će zabrana potaknuti dublje podjele, prenosi Al Jazeera.

Niko u Švicarskoj ne nosi burku, a nikab nosi tridesetak žena, procjenjuje Univerzitet u Luzernu.

– Na stranu što je beskoristan, ovaj tekst je rasistički i seksistički – rekla je Ines El-Shikh, glasnogovornica skupine muslimanki “Ljubičaste marame”.

– Neprihvatljivo je da u 2021. švicarski ustav ima članak koji propisuje ili zabranjuje ženama da nose što god žele – rekla je El-Shikh za AFP.

(Preporod.info)

 

Share post:

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related