Svjedočenje Plemke Konacpoljske o časti i dostojanstvu sutra u emisiji Radija BIR u 11.05 sati

Date:

Od brojnih sudbina koje zasigurno zaslužuju pažnju cjelokupne bosanskohercegovačke javnosti su slučajevi silovanja, a jednu od tih tragičnih priča donosimo u izdanju emisije Naša južna baština, koja će biti emitirana u programu Radija BIR u utorak 30. juna u 11.05 sati.

Ova emisija donosi fragmente iz  rukopisa – odnosno svjedočenje jedne od djevojaka koja još uvijek nema snage javno govoriti o tome. Iz njoj poznatih razloga željela je da ostane anonimna, da joj se ne spominje puno ime i prezime.

Uostalom, zar je bitno ime i prezime, ako govorimo o žrtvi i zlostavljanju?

Svejedno je kako se ta žrtva zove, bitno je znati ko je zločinac. Njeno ime njoj je odveć dostojanstveno da bi ga vezala sa bestijalnošću bezumnika prepuštenim životinjskim porivima.

Bila je mlada, lijepa, sa nabujalim djevojačkim nadanjima o sreći, o svijanju svog porodičnog gnijezda, o svom voljenom, svojoj porodici.

U najboljim godinama mladosti, dvadeset i dvije, zagledana u svoje snove i zato je nismo ostavili bezimenom u našoj priči: dali smo joj ime Plemka (Plemkinja) Kanacpoljska, s čime bi se i ona sama složila, a i naši slušaoci u ovom metaforičnom imenu mogli percipirati njenu ljepotu, zanos, čuti njenu zasanjanost života, ali i odrediti mjesto radnje i događaja. 

(H.E./Preporod.info)

Share post:

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related