Svjetska banka: Kineska ekonomija će 2021. godine porasti 7,9 posto

Svjetska banka objavila je danas izvještaj prema kojem bi ekonomija Kine 2021. godine mogla porasti za 7,9 posto uprkos usporavanju tokom globalne pandemije COVID-19.

U izvještaju pod nazivom “Od oporavka do rebalansa“, Svjetska banka je navela da bi Peking trebao izbjegavati “značajnije kontrakcije” fiskalne politike sljedeće godine kako bi održao postpandemijski ekonomski oporavak, prenosi Anadolu Agency (AA).

– Globalno okruženje i dalje je vrlo neizvjesno i to zahtijeva prilagodljive politike. Prekomjerno pooštravanje bi moglo ugroziti oporavak – rekao je Martin Raiser, šef Svjetske banke za Kinu.

Dodao je da je fiskalna politika od posebnog značaja za oporavak zemlje.

– Povlačenje fiskalne podrške trebalo bi postepeno nastaviti, ali fokus bi se trebao prebaciti s tradicionalne infrastrukture na veću socijalnu potrošnju i zelene investicije – kazao je Raiser.

U izvještaju se procjenjuje da će bruto domaći proizvod (BDP) Kine usporiti na dva posto u tekućoj godini, ali će se povećati iduće fiskalne godine s obzirom na to da raste potrošnja i povjerenje u ekonomska ulaganja, a zabilježena su i poboljšanja korporativne dobiti, uslova na tržištu rada i prihoda.

Kina je najavila brojne stimulativne mjere, uključujući izdavanje posebnih trezorskih obveznica, kredita po nižim stopama i oslobađanje od poreza, kako bi pomogla oporavak druge najveću svjetske ekonomije od pandemije COVID-19.

– Stanje u Kini se normaliziralo brže nego što se očekivalo, prvenstveno zbog efikasne strategije držanja pandemije po kontrolom, snažnih političkih mjera i dinamičnog izvoza – navodi se u najnovijem ekonomskom izvještaju o Kini.

Najveći rizik za ekonomske izglede Kine predstavlja ponovno ubrzavanje pandemije koronavirusa. Podaci kineske vlade pokazuju da se izvoz te zemlje povećava, dostigavši rekordan nivo prošlog mjeseca. Svjetska banka je također pozvala Kinu da ojača svoju, kako se navodi, “još uvijek krhku privatnu potražnju” i prihvati “tržišno orijentisane, strukturalne reforme”.

(Preporod.info)