Svjetska unija islamskih učenjaka nikada nije bila spremnija da brani Palestinu i Al-Aksu

Date:

Predsjednik Svjetske unije islamskih učenjaka Ahmed al-Raysuni izjavio je da su islamski učenjaci spremniji i mobiliziraniji nego ikada ranije da brane Palestinu i Al-Aksu.

Al-Ruysani je u razgovoru s novinarom AA komentirao sporazume o normalizaciji odnosa koje su Ujedinjeni Arapski Emirati i Bahrein potpisali s Izraelom i moguće posljedice tih sporazuma po neriješeno palestinsko pitanje.

-Palestinsko pitanje je duboka tema, a prije svega to je pitanje naroda. Zato i svaka odluka, ma koliko to sporo bilo, mora biti narodna- kazao je Raysuni.

Ističući da nema pravo govoriti o politikama koje vode arapski narodi za sebe, Al-Raysuni je kazao da se oštro protivi svim okupatorskim, cionističkim i diktatorskim projektima.

-Da je normalizacija s Izraelom uspješna stvar, Egipat i Jordan bi bile uspješne zemlje jer su dosta ranije to učinile. Prethodno bi bila uspješna i Palestina koja je pod okupacijom cionista- kazao je Al-Raysuni.

Al-Raysuni tvrdi da je normalizacija odnosa Emirata i Bahreina sa Izraelom akt koji se spremao duže od deset godina i da je sve dosta ranije dogovoreno i potpisano.

On je dodao da je Unija učenjaka osudila tu normalizaciju i ukazala na neophodnost otpora takvim potezima. 

Ujedinjeni Arapski Emirati i Bahrein su 15. septembra u Bijeloj kući u Washingtonu potpisali sporazume o normalizaciji odnosa sa Izraelom.

Palestinsko rukovodstvo, uključujući pokrete Fatah, Hamas, Islamski džihad i Narodni front za oslobođenje Palestine, saglasno je da normalizacija odnosa sa Izraelom predstavlja veliku izdaju.
Prije Emirata i Bahreina samo dvije zemlje iz arapskog svijeta su imale uspostavljene odnose s Izraelom i to Egipat od 1979. i Jordan od 1994. godine.

(Preporod.info)

Share post:

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related