Svjetska unija islamskih učenjaka pozvala na formiranje fonda za Jerusalem i Al-Aksu

Date:

Svjetska unija islamskih učenjaka pozvala je islamske zemlje na formiranje fonda u koji će biti prikupljana pomoć za Jerusalem i Al-Aksu.

U saopćenju unije navedeno je kako odbrana Jerusalema i Al-Akse dužnost muslimana i da je svako zanemarivanje tog pitanja zločin protiv ummeta (zajednice muslimana), prenosi Anadolija.

Muslimanskim zemljama upućen je poziv za formiranje fonda kako bi bila prikupljena finansijska pomoć za Jerusalem i Al-Aksu.

Također, u deklaraciji objavljenoj nakon online sastanka članova Svjetske unije islamskih učenjaka upućena je čestitka palestinskom narodu, Jerusalemu i Gazi na strpljenju, otporu i predanosti pokazanoj prema Izraelu.

Izraženo je i zadovoljstvo zbog pobjede ugnjetavanih u Palestini, ali i upućena dova za duše Palestinaca poginulih u izraelskim napadima.

Svjetska unija islamskih učenjaka pozvala je muslimanske zajednice da izbjegavaju nesuglasice te pokušaju pokrenuti dijalog.

U deklaraciji je upućen i poziv islamskom svijetu i međunarodnoj zajednici da ispune svoje odgovornosti te podrže pravedno palestinsko pitanje.

Napadi koje je Izrael na Pojas Gaze pokrenuo 10. maja, dogovorom o prekidu vatre postignutim s Hamasom, obustavljeni su 21. maja u dva sata iza ponoći.

U napadima koje je Izrael izveo na Gazu poginulo je 254 Palestinaca, među kojima je 66 djece i 39 žena, a ranjeno je 1.948 osoba. Nekoliko hiljada objekata je potpuno srušeno ili je oštećeno do te mjere da se ne mogu koristiti.

(Preporod.info)

Share post:

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related