Svjetska zdravstvena organizacija odobrila hitnu upotrebu kineske anticovid vakcine Sinovac

Date:

Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) dala je odobrenje za hitnu upotrebu kineske vakcine protiv koronavirusa Sinovac.

Iz sjedištva SZO-a u Ženevi su saopćili da su okončane sve provjere i inspekcije vakcine Sinovac, uključujući i one provedene u postrojenjima u kojim se proizvodi.

– SZO je danas odobrio hitnu upotrebu vakcine Sinovac-CoronaVac protiv korona virusa – navodi se u saopćenju te naglašava da je tako data garancija da su te vakcine pouzdane i da zadovoljavaju međunarodne standarde.

Iz SZO-a dalje navode da je Sinovac vakcina inaktivna, da se lako skladišti te da je kao takva lako dostupna.

Savjetodavna grupa SAGE, koja daje savjete SZO-u o upotrebi anticovid vakcina, također je saopćila da su sva istaživanja vezana za Sinovac vakcinu provedena i da se savjetuje da se imunizacija svih punoljetnih osoba provodi sa dvije doze i to u vremenskom razdoblju između dvije i četiri sedmice.

SZO nije preporučio gornju starosnu granicu za korištenje Sinovac vakcine.

U saopćenju SZO-a se navode rezultati istraživanja vezanih za Sinovac vakcinu koja, shodno tim podacima, sprečava 51 posto pojava simptomatskih oboljenja, a pruža stopostotnu zaštitu od težih oblika obolijevanja i hospitalizacije.

SZO je 31. decembra odobrio hitnu upotrebu vakcine Pfizer/BioNTech, a nakon toga je izdao dozvole i za korištenje vakcina Oxford-AstraZeneca, indijskog Instituta Serum, južnokorejske Astra ZenecaBio, Moderne i kompanije Janssen.

(Preporod.info)

Share post:

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related