Svjetski dan hidžaba: „Mahrama, moj mir, identitet i kruna”

Date:

Obilježavanja Dana hidžaba na prvi dan februara već godinama poprima globalne razmjere, a već nekoliko godina obilježava se i u BiH. O svom viđenju značaja ovog datuma za Preporod.info govori Meliha Drinić, kojoj je već pet godina hidžab sastavni dio odjevanja. Istakla je da je hidžab kruna svake žene. Za nju ovaj datum je izuzetno važan.

Smatra da su žene sa hidžabom ljepše, žao joj je što ga nije prihvatila i ranije.

– Hidžab je naša obaveza, farz. Hidžab je odgovor muslimanke na naredbu Uzvišenog Allaha dž.š. Meni je promijenio život na bolje, ljepše i hvala Allahu koji me je počastio time da u Bosni I Hercegovini imam mogućnost da nosim hidžab, da mi se ne brani to moje vjersko parvo kao u nekim zemljama – kaže Meliha.

Poručila je svim muslimankama koje se odluče da nose hidžab, da to urade po propisima.

– Nekim ženama mahrama je postala modni dodatak. Nama je to farz i svi koji znaju šta vjera nalaže to će uraditi po propisima – poručuje Meliha.

Allah dž.š. u Časnom Kur'anu veli:

„O sinovi Ademovi, dali smo vam odjeću koja će pokrivati stidna mjesta vaša, a i raskošna odijela, ali, odjeća čestitosti, to je ono najbolje…“ (Al-A'raf 26)

„O Vjerovjesniče, reci ženama svojim, i kćerima svojim, i ženama vjernika neka spuste haljine svoje niza se. Tako će se najlakše prepoznati pa neće napastovane biti. A Allah prašta i samilostan je“. (Al-Ahzab 59)

Povodom Svjetskog Dana hidžaba – 1. februara, Medžlis Islamske zajednice (MIZ) Zenica sa svojim Odjelom za brak i porodicu organizira prijem i prigodan program za žene koje nose hidžab. Prijemu će prisustvovati muftija zenički hfz. Mevludin-ef. Dizdarević, glavni imam MIZ Zenica Jakub-ef. Salkica, glavna i odgovorna urednica Islamskih informativnih novina Preporod Senada Tahirović i koordinatorica Odjela za brak i porodicu Muftijstva zeničkog Mevlida Adilović. U programu koji će biti upriličen učestvovati će članice hora Mreže mladih MIZ Zenica.

Program s predavanjima na kojima će se govoriti o hidžabu planiran je u još nekoliko medžlisa IZ u BiH.

“Hidžab, moje pravo, moj izbor”, poruka je Melihe ali i muslimanki koje su govorile za Preporod.info iz Bihaća, Zenice, Goražda, Mostara, Travnika, Kaknja, Fojnice, poručujući da je „marama štit za žene muslimanke”.

– Hidžab je način da budete prepoznate, zaštićene, a ne da budete zbog toga diskriminirane i odbačene. Marama je sastavni dio vjerskog obreda u islamu, koji ima svoje utemeljenje u Kur'anu, niko nema pravo da nam ga zabrani – poruke je muslimanki s kojima smo govorili.

„Moja mahrama, moj mir”, „Otkucaj srca”, „Mahrama, moj identitet”, „Moja kruna” poručuju.

– Nošenje hidžaba nije samo nošenje komada platna, to je propis u mojoj vjeri i manifestacija mene kao osobe koja želi da živi u skladu s temeljnim ljudskim pravima koja su mi zagarantovana – poručila je za Preporod.info Halima Ganić.

Prvi februar se od 2013.godine obilježava kao Svjetski dan hidžaba. Ustanovljen je na prijedlog studentice Nazme Khan iz New Yorka koja je željela podstaknuti nemuslimanke da na jedan dan dožive iskustvo nošenja hidžaba. Ova muslimanka odlučila se na taj potez nakon što je u New Yorku nakon terorističkog napada 2001. godine doživjela brojne neugodnosti zbog toga što nosi hidžab. Htjela je potaći na vjersku toleranciju i razumijevanje.

(A.N./Preporod.info)

hidzab SA.jpg - Svjetski dan hidžaba: „Mahrama, moj mir, identitet i kruna

Share post:

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related