Svjetski dan nepušenja: Obećanje za prestanak pušenja

Date:

Današnji dan, 31. maj, u svijetu se obilježava kao Svjetski dan nepušača, s ciljem ukazivanja na štetne posljedice pušenja i promocije blagodati nekonzumiranja cigareta.

O štetnom uticaju pušenja se mnogo zna i te su činjenice poznate skoro pa svakome. Podaci govore da pušenje godišnje u svijetu uzrokuje 8 miliona smrti aktivnih pušača i 1,2 miliona usljed pasivnog pušenja. Slogan ovogodišnjeg Dana nepušenja jeste “Obećanje za prestanak pušenja”, a posvećen je jačanju svijesti o štetnom djelovanju duhana po zdravlje, ali i finansije, ekonomije i okoliša.

Ipak, podsjećanja radi, sa svakim dimom cigarete, kažu stručnjaci, u tijelo se unosi više od 4000 raznih hemikalija, od kojih je pedesetak pouzdano kancerogeno. Najpoznatiji je nikotin – spoj koji uzrokuje ovisnost, a negativan uticaj duhanskog dima očituje se u cijelom organizmu.

Pušači, osim što štetu nanose sebi, velike probleme donose i nepušačima. Pasivno pušenje je opasno i može prouzrokovati mnoge zdravstvene probleme.

U Bosni i Hercegovini se posljednjih dana vode velike polemike oko usvajanja zakona u Parlamentu FBiH o zabrani konzumiranja duhana u zatvorenom prostoru. Prošle sedmice, tačnije u srijedu, 26. maja Predstavnički dom Parlamenta  Federacije Bosne i Hercegovine usvojio je zakon kojim se zabranjuje konzumiranja duhana u svim javnim zatvorenim objektima, javnom prevozu, te u privatnim automobilima u kojima se nalaze djeca. Iako usvojen velikom većinom glasova da bi zakon stupio na snagu potrebno je da bude izglasan i u Domu naroda Parlamenta FBiH.

Sanjao cigarete

Obzirom da stvara ovisnost ostavljanje cigareta je izuzetno težak proces. Iako ostavljanje ovog poroka vrlo brzo donosi benefite, i zdravstvene i finansijske, mnogi se ne odlučuju na ovaj potez.

Jedan od onih koji je, ipak odlučio ostaviti konzumiranje cigareta jeste Elvir Bašić koji se tačno sjeća datuma kada je zapalio prvu cigaretu, ali i datuma kada je odlučio riješiti se ove ovisnosti.

– Bilo je to 6.12.2000. godine u Goraždu u jednom planinskom selu. Bio je ramazan i više od 90 posto ljudi pušilo je na tim iftarima. Tako sam i ja iz radoznalosti zapalio svoju prvu cigaru. Nakon 13 godina odlučio sam prestati sa tim – govori Bašić.

On kaže da je na početku trošio kutiju cigareta dnevno, a zadnjih nekoliko godina prije nego će prestati i po dvije kutije na dan. Zbog čestih povećanja akciza na duhan i duhanske proizvode i cijena cigara je rasla, govori on, tako da je teško izračunati koliko je u tom periodu potrošio novca. Ali puno para je izgorjelo, govori u šali.

– Bilo je nekoliko pokušaja da prestanem trošiti duhan, ali svi su bili bezuspješni. 27. januara 2014. godine imao sam operaciju na Univerzitetsko-kliničkom centru (UKC) Tuzla i preporuka dr. Muharema Zildžića bila je da prestanem pušiti kako bi postoperativni period bio uspješan. Poslije operacije nikad više nisam zapalio – prisjeća se Bašić.

Govori kako je proces odvikavanja od cigareta bio izuzetno težak te bi na trenutke sve izgubilo smisao. Često bi tih dana razmišljao kako će izgledati jutra koja su uvijek počinjali istom rutinom, sa kahvom i cigarom, puno je nekih besmislenih pitanja o kojima je tada razmišljao.

– Ja sam imao velike traume i probleme prilikom odvikavanja od duhana. Prvi ozbiljni problemi pojavili su se mjesec dana nakon prestanka. Imao sam teške noćne more i svaku noć sam sanjao kako pušim. Često sam se budio negdje pred zoru i morao sam izaći vani prošetati malo kako bih došao do zraka. Kad bi naišao taj period krize mnogo sam se znojio i imao sam strašne glavobolje – govori Bašić.

Ipak, kako je vrijeme prolazilo i situacija je bila sve bolja. Godinu dana poslije prestanka, kaže Bašić, imao sam krizu koja je trajala nekoliko dana i poslije toga želja za duhanom je bila sve manja i manja.

– Danas sam veliki protivnik ovog poroka. Čovjek dok konzumira duhan nije svjestan problema u kojem se nalazi. Ne može da vidi koje su to sve posljedice i koliko to uništava njegovo zdravlje. Ni financijske posljedice nisu zanemarive. Danas sam u puno većoj snazi i fizičkoj kondiciji nego tada kada sam konzumirao duhan iako sam imao oko 20 godina – kaže na kraju za Preporod.info Bašić.

(Alem Dedić/Preporod.info)

Share post:

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related