Svjetski dan prava potrošača: Iskoristimo svoja prava

Date:

– Potrošači, po definiciji, uključuju sve nas. I mene kao predsjednika SAD-a. Potrošači su najveća privredna skupina na koju utječe skoro svaka javna ili privatna privredna odluka. Oni su najvažnija skupina čiji se stavovi vrlo često ne čuju. Glas potrošača mora se čuti – kazao je 1962. godine pred Kongresom američki predsjednik John Kennedy.

Tada je usvojena “Deklaracija o osnovnim pravima potrošača”“, a Svjetski dan prava potrošača koji se obilježava 15. marta upravo vodi porijeklo iz ove deklaracije. Cilj ovog dana jeste podići svijest građana o pravima koja kao potrošači imaju.

– Prava potrošača regulirana su “lex specialis” Zakonom o zaštiti potrošača u BiH, a dodatno definirana različitim “lex generalis” zakonima koji imaju utjecaja na svakodnevni život potrošača. Bilo da se radi o komunalnim uslugama, telekomunikacijskim ili financijskim uslugama i uslugama i/ili proizvodima namijenjenim za svakodnevnu uporabu u kućanstvima. U praksi, potrošači se pismeno prvotno trebaju obratiti kršiteljima svojih prava i zatim u slučaju da su dobili negativne odgovore/odbijenice obraćaju se Instituciji ombudsmana koja predmete rješava u izravnom kontaktu sa prekršiteljima ili upućuje nadležnim inspekcijama na postupanje – kaže za Preporod.info Saša Marić, ombudsman za zaštitu potrošača u Bosni i Hercegovini.

Ombudsman Marić navodi da se potrošači svakodnevno žale Instituciji, te da u prosjeku bude više 800 žalbi na godišnjom nivou, što je otprilike oko četiri žalbe svaki radni rad. Prema iskustvu koje dobijaju sa terena i u komunikaciji sa potrošačima i udruženjima potrošača, potrošači su poprilično slabo svjesni svojih prava.

Slabo razvijena svijest

Da su građani Bosne i Hercegovine neosvješteni kada su u pitanju njihova prava kao potrošača govori i Gordana Bulić iz Udruženja “Klub potrošača” Tuzlanskog kantona.

– Mladi ljudi, u žurbi, u trci za drugim važnim im vrijednostima, ponekad svoja potrošačka prava smatraju nebitnim ili manje važnim, a najveći problem je ako i ne znaju da imaju prava kao potrošači, da postoji Zakon koji im to garantuje. Nažalost, u Bosni i Hercegovini je to sasvim sigurno na nekom dosta nižem nivou nego u zemljama razvijenog zapada gdje oni svoje potrošače uče o pravima potrošača unazad 50 godina, pa su mnoge generacije svjesnije svojih prava, odrastaju u porodicama koje su toga svjesne – kaže za Bulić za Preporod.info Bulić.

Situacija o svijesti potrošača nije puno bolja ni u regionu, ali ni u nekim članicama Evropske unije (EU).

– Bosna i Hercegovina, Srbija i Crna Gora po zaštiti potrošača sasvim sigurno su tu gdje su i u Evropskoj uniji. Na dnu ljestvice! Nažalost, ne bih ja rekla da je situacija puno bolja i u Hrvatskoj, pa i u nekim drugim zemljama EU (Bugarska, Rumunija, pa i druge, razvijenije zemlje!!!) Potrošači su svuda potrošači, a biznis je svuda biznis –  govori Bulić.

Zakon o zaštiti potrošača donesen je 2006. godine i kao mnoge druge stvari u praksi ide malo teže. Ako se uzme u obzir naša praksa, ističe Bulić, koja uvijek pokušava ići što više mimo zakona, onda slika baš i nije lijepa.

– U Zakonu su specificirana osnovna prava potrošača, ali ih u zakonima Evropske unije ima i više i decidnija su, a naša praksa vrlo često zanemaruje odredbe Zakona o zaštiti potrošača posebno na nivou lokalne zajednice (naprimjer u oblasti komunalnih usluga) – govori Bulić.

Osnovna misija udruženja potrošača na čijem je čelu Bulić je edukacija potrošača o njihovim pravima i savjetodavna pomoć potrošačima da ostvare svoja prava.

– Ono što je neophodno jeste imati educirane građane svjesne svojih prava koji će se boriti protiv svih povreda potrošačkih prava. Moramo imati građane koje će interesovati i pet pfeninga ako su zakinuti, koje će interesovati ako kupe proizvod da li je u roku važenja ili nije, koje interesuje koliko su potrošili struje, kolika joj je cijena, zašto se cijena mijenja, gdje idu porezi itd. –  kazuje Bulić.

Bulić govori i kako je potrebno imati i institucije koje poštuju Zakon o zaštiti potrošača. Jer svi smo potrošači, sve što se radi, proizvodi, sve usluge – u suštini su namijenjeni potrošačima. Ništa nije samo sebi svrha – svrha je da taj proizvod ili usluga koristi potrošaču na pravi način. Mnogi poslodavci, takođe to ne znaju, i svoje potrošače uzimaju zdravo za gotovo, kao da potrošači postoje zbog njih, a ne oni zbog potrošača.

Potrošači i domaći proizvodi

Bulić se dotakla i uloge potrošača u kupovini domaćih proizvoda ističući da će se samo kvalitetom i stabilnošću kvaliteta potrošači prikloniti domaćim proizvođačima.

– Kada zaradite platu od 600 do 800 KM, kupujete pavlaku koja je jeftinija, a koja koliko-toliko po kvalitetu zadovoljava vaša očekivanja kao potrošača. U tom momentu, kada raspoređujete tih 600 do 800 KM na cijeli mjesec, pred rafom proizvoda ne razmišljate mnogo o tome da li je uvoz ili domaće. Međutim, ako je domaće dobro, kvalitetno, sa primjerenom cijenom u odnosu na konkurenciju – uvjerena sam da će većina naših građana izabrati domaće – naglašava Bulić, ističući da svi volimo domaće.

Domaći proizvođači mogu proizvesti najprimjerenije našim potrebama, našim ukusima, našim navikama. Samo je pitanje koliko će se potruditi, koliko su profesionalni, produktivni, koliki profit očekuju!

Kupujući domaće proizvode sasvim sigurno je da ćemo dati najveću podršku domaćoj privredi!

(Alem Dedić/Preporod.info)

Share post:

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related