Svjetski priznati gimnastičar Robert Seligman iz Hrvatske je bh. student

Date:

Hrvatski gimnastičar svjetske karijere Robert Seligman odlučio se za studiranje na Fakultetu za tjelesni odgoj i sport Univerziteta u Tuzli. 

Seligman je upamćen kao prvi gimnastičar iz Hrvatske koji je ušao u finale nekog svjetskog takmičenja. Naime, kao dječak od 15 godina je ušao u finale Svjetskog kupa u Parizu 2001. godine, a četiri godine kasnije je u New Yorku je postao prvi hrvatski gimnastičar koji je osvojio pojedinačnu medalju na nekom seniorskom svjetskom takmičenju u disciplini konj sa hvataljkama.

U njegovoj riznici se nalazi 27 medalja, a posebno je ponosan na zlatnu medalju sa Univerzijade u Izmiru 2005. godine kojom je otvorio vrata za druge gimnastičare, poput Filipa Udea, koji je 2008. godine u Pekingu osvojio srebrnu medalju na Olimpijskim igrama na konju sa hvataljkama. 

Jedan takav sportista upisao je nedavno drugu godinu na Fakultetu za tjelesni odgoj i sport Univerziteta u Tuzli. 

– Nekada ranije sam upisao Ekonomski fakultet u Zagrebu, ali, jednostavno, vrhunski sport i ekonomija nisu mogli ići zajedno. Upisao sam potom trenersku školu u Zagrebu, ali ni to nije išlo. Napravio sam potom pauzu, a poslije razgovora sa profesorom Almirom Atikoviće, kojeg poznajem od 2002. godine kada je bio trener u kampu u Splitu gdje je bila i ruska reprezentacija koja će kasnije osvojiti ekipnu zlatnu medalju na Olimpijadi, dilema nije bilo. Došao sam u Tuzlu, uvjerio se u fantastične uvjete na fakultetu, saradnju sa vrhunskim profesorima i mogućnost online studiranja. Tuzla mi nije daleko, neki sat-sat i pol od Osijeka, a pošto su to dva prijateljska grada meni je Tuzla drugi grad poslije Osijeka. Osjećam se ovdje jako ugodno i ne kajem se – rekao je Seligman tokom razgovora za Anadoliju.

Ističe kako su danas uvjeti za treniranje u njegovom Osijeku znatno bolji u odnosu na uvrijeme kada je on počinjao.

– Počinjao sam u trošnoj dvorani, ali u kojoj je bilo puno ljubavi i pozitivne energije. Naš Gimnastički centar u Osijeku se prostire na 3.000 kvadrata, od kojih je na 1.000 kvadrata centralna gimnastička sala opremljena najmodernijom opremom. Možemo se pohvaliti da imamo 1.050 redovnih članova u Osijeku koji ima oko 100.000 stanovnika. Otprilike svaka djevojčica ili dječak koji idu u vrtić ili osnovnu školu idu i na gimnastiku. U Osijeku ima još jedan klub sa 300-400 članova. Mi želimo i dalje približiti gimnastiku ljudima, jer je to baza, a gimnastika se graniči sa umjetnošću. Upravo je to moja misija u nareednom periodu – ističe Seligman. 

(Preporod.info)

Share post:

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related