Tabaković: Iz Srebrenice poručujemo „Živjela Bosna i Hercegovina, živjela domovina“

Date:

Svi smo mi Bosna i Hercegovina, i sigurno dok je nas bit će i naše domovine – kazao je za Preporod.info Alija Tabaković, šef Kluba delegata bošnjačkog naroda u Vijeću naroda entiteta RS.

U razgovoru u povodu Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine, Tabaković je naglasio da Bošnjaci Srebrenice i ovaj Dan nezavisnosti dočekuju „u svom – na svom“.

– Jednostavno, Bošnjaci i svi drugi koji osjećaju ovaj dan kao važan datum, jedan od najvažnijih, raduju se prazniku i proslavi Dana nezavisnosti. Mi smo u proteklim godinama uspjeli da kroz obilježavanja važnih datuma i praznika (Dana nezavisnosti i Dana državnosti) skrenemo pažnju javnosti i pokažemo kako se obilježavaju praznici u Srebrenici. Vjerujem da je mnogima bio šok kada su vidjeli naše prve defilee kroz grad, našu djecu sa zastavama Bosne i Hercegovine, ali sad su se već svi navikli na to i nekako javnost očekuje da se pošalje lijepa poruka iz Srebrenice. Tako će to biti i za ovaj Dan nezavisnosti, gdje će prigodnim programom biti obilježen Dan nezavisnosti – rekao je Tabaković.

Kako je naveo za Preporod.info, danas će obilježavanje početi u Memorijalnom centru Srebrenica – Potočari, gdje će odati počast žrtvama genocida.

– Bitno je pokazati da ima života u Srebrenici, i mi svake godine organizujemo defile kroz grad, a u prvom planu su djeca koja su rođena u Srebrenici, koja odrastaju tu, i koja su naša budućnost i radost. Uglavnom, bude dosta djece, od onih najmlađih do srednjoškolaca, a svakako im se pridruže i građani, kao i naši prijatelji i gosti iz cijele Bosne i Hercegovine. Iz susjednih mjesta svi nekako gledaju u Srebrenicu kada su obilježavanja u pitanju, i vjerujem da ćemo u narednim godinama raditi na tome da sve to povežemo i imamo jedno veliko centralno obilježavanje Dana nezavisnosti ili Dana državnosti u Srebrenici – naglasio je Tabaković.

Dodao je da su bitan segment obilježavanja praznika i radovi djece, kroz koje se ispišu najljepše riječi o Bosni.

– Mi u fokus stavljamo našu najveću radost i pobjedu, a to su djeca. Taj dan po strani stavimo i političke priče i govore, a posvetimo se djeci i domovini. Pored toga, važni datumi su prilika i da se podsjeti na prilike u kojima živimo, da mi jesmo istrajni u tome da živimo na našim ognjištima, ali i da imamo problema to su činjenice. Međutim praznici, pogotovo državni, prilika su da pokažemo koliko volimo Bosnu i Hercegovinu, da je to naša domovina – potcrtao je Tabaković.

Budućnost Bosne i Hercegovine, kao države svih njenih građana, je neupitna, istaknuo je on.

– Bosna i Hercegovina je kroz historiju imala teških perioda, doživjela, i što je bitno, preživjela je sve teške periode. Nije lahko ni sad, ali budućnost Bosne i Hercegovine, kao države svih njenih građana, je neupitna. Pred nama je period u kojem će se, vjerujem, stvari posložiti i dovesti u red. Možda je subjektivno, mi smo najljepša zemlja na svijetu, ali imamo još puno toga da uradimo u smislu da naša budućnost bude bolja, da naša djeca budu sretna i ponosna. Mi smo generacija koja mora da radi i bori se za budućnost. Kako naša djeca u Srebrenici čvrsto drže zastavu Bosne i Hercegovine u rukama, tako se i mi moramo čvrsto i snažno boriti za budućnost. Moramo se oduprijeti svim onim silama koje bi da nas vuku unazad – poručio je.

Svi smo mi Bosna i Hercegovina, naglasio je Alija Tabaković.

– Bosne i Hercegovine ima u cijelom svijetu, kamoli u manjem entitetu. Svi smo mi Bosna i Hercegovina, i sigurno dok je nas bit će i naše domovine. Meni je drago da se obilježavaju važni datumi širom Bosne i Herecgovine, jer je to prilika da pokažemo da smo tu, da je ovo naša domovina – naglasio je.

Za kraj, uputio je poruku u povodu Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine.

– Bosna i Hercegovina je naša domovina. Valja nam se boriti da bude mjesto što bolje za život naše djece. Mi smo generacija koja mora preuzeti odgovornost i raditi na tome, mora se osjetiti onaj pozitivni duh Bosne. Znate onaj osjećaj kad ste jednostavno ponosni i osjetite neku radost. To smo mi, tako moramo gledati Bosnu. Mi iz Srebrenice poručujemo: Živjela Bosna i Hercegovina, živjela domovina – poručio je u razgovoru za Preporod.info Alija Tabaković.

(Preporod.info)

Share post:

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related