Tarik Jesenković: I u najobičnijem prizoru pored kojeg prolazimo, moguće je prepoznati ljepotu kao ozrcaljenje Apsolutne ljepote

Kao jedanaesta po redu izložba u okviru projekta Umjetnost u izlogu, u Galeriji ULUPUBIH-a se u periodu od 01.12. do 08.12. ove godine održava samostalna izložba fotografija akademskog grafičkog dizajnera i umjetničkog fotografa Tarika Jesenkovića.

Jesenković je napravio izbor iz tri ciklusa fotografija: Ritam grada, Snijeg u Sarajevu i Refleksije.

Na izloženim fotografijama su, kako autor ističe za Preporod.info, uhvaćeni „trenuci“ na ulicama njegovog Sarajeva, ali i gradova u koje je volio putovati: Mostar, Istanbul, Afyon, Mardin.

I upravo, činjenica da je Jesenković prepoznao i svojim objektivom uhvatio ljepotu u trenutku, u sasvim prirodnoj sintezi gradskih ulica, ljudi i prirode, razlog je da su ove fotografije izložene bez bilo kakvih dodatnih manipulacija, bez dorade koju omogućuju suvremene tehnologije.

-S obzirom na to da dolazi od Savršenoga Kreatora, dati, stvoreni odnos oblika i boja, sklad živog i neživog, sklad statičnosti i dinamike uvijek je puno savršeniji od onog namještenog, izrežiranog, postavljenog ljudskom rukom, pa ma o kakvom se vrsnom umjetniku radilo- zaključuje autor.

Sam Jesenković, koji svoje fotografije objavljuje i u elektronskoj formi na svom web site-u, ali i preko društvenih mreža, kaže kako je iznenađen medijskom pozornošću koju je izazvala njegova izložba (podsjetimo, zbog epidemioloških mjera nije upriličeno zvanično otvaranje niti promocija uobičajena za ovakve kulturne događaje).

-Sretan sam i zahvalan na daru da se prepozna, podsjeti najprije sebe, a potom i druge, da je u svakom, čak i najobičnijem prizoru pored kojeg prolazimo obuzeti svojom svakodnevnicom, moguće prepoznati ljepotu kao ozrcaljenje Apsolutne ljepote, zastati u zahvalnosti na svoj stvorenoj i ljudskome rodu darovanoj ljepoti, u prisjećanju na njeno ishodište- poručio je Tarik Jesenković.

Tarik Jesenković je, kako je poznato, već 26 godina kao akademski grafički dizajner i tehnički urednik zaposlen u Izdavačkom centru Islamske zajednice „El-Kalem“.   

(B.S/Preporod.info)