Tedros: Postoji izlaz iz pandemije, može se kontrolisati širenje virusa

Date:

Čelnik Svjetske zdravstvene organizacije Tedros Adhanom Ghebreyesus upozorio je da se pandemija COVID-19 globalno pogoršava i da se stvari već neko vrijeme neće vratiti na stanje kakvo je bilo prije pandemije.

Ipak, Tedros je rekao da postoji izlaz iz pandemije i da nikada nije kasno da se kontroliše širenje virusa čak i u mjestima gdje je ogroman broj zaraženih, javio je AP.

Na konferenciji za novinare u ponedeljak, Tedros rekao je da “neće biti povratka na ranije normalno stanje u doglednoj budućnosti”.

Tedros je naveo da iako su brojne zemlje, posebno u Evropi i Aziji, dovele epidemiju pod kontrolu, previše drugih praksi dovodi do povećanja broja zaraženih.

Tedros je također kritikovao političke lidere zbog miješanih poruka o korona virusa što dovodi do narušavanja povjerenja, ali nije prozvao poimenice niti jednog političara.

Tedros je pozvao zemlje da usvoje sveobuhvatnu strategiju za suzbijanje ogromnog broja slučajeva u mnogim zemljama, napominjući da otprilike polovina svih novih slučajeva sada dolazi iz SAD-a.

(FENA)

Share post:

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related