Tedros: Teško je boriti se protiv virusa u podijeljenom svijetu

Generalni direktor Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) tvrdi da je „istinski zabrinut“ podijelama izazvanim pandemijom koronavirusa širom svijeta i unutar pojedinih zemalja, nazivajući ga „nevidljivim virusom koji izaziva haos“.

Čelnik WHO Tedros Adhanom Ghebreyesus izjavio je na brifingu za novinare u petak da je novi koronavirus  „veoma opasan virus, i veoma je teško boriti se protiv takvog virusa u podijeljenom svijetu“.

Poredeći trenutnu epidemiju s razornom pandemijom španskog gripa prije više od stoljeća, Tedros je pozvao zemlje da „učine više“ i da nauče iz historije.

Čelnik UN-ove agencije za javno zdravstvo naveo je pozitivan primjer „nacionalnog jedinstva“ u telefonskom razgovoru s finskom premijerkom koja mu je kazala da sarađuje s opozicionom strankom na identifikovanju problema i predlaganju rješenja.

Tedros je kazao da su milioni ljudi izgubili živote ili radna mjesta zbog pandemije, nazivajući to „ponižavajućim“ momentom.

To se mora zaustaviti. Bit će, međutim, teško to postići u podijeljenom svijetu – zaključio je čelnik WHO, prenosi Associated Press.

(Fena)