Tekijska Mehmed-Čauševa džamija na on line repertoaru Konjičkog ljeta

Date:

U okviru on line repertoara Konjičkog kulturnog ljeta od petka na Facebook, Instagram i Viber mrežama Narodnog univerziteta i Facebook stranici Zavičajnog muzeja predstavlja se nacionalni spomenik Tekijska Mehmed-Čauševa džamija, uz crtež akademskog grafičara Dine Džumhura.

Za džamiju je napisana i vakufnama 1622.godine (hidžretske 1031.godine). Ne zna se tačna godina izgradnje džamije, te postoje različita mišljenja i zapisi pojedinih autora. Džamija je najvjerovatnije sagrađena između 1622. i 1648.godine (Mulić).

Tekijska džamija je jedina potkupolna džamija i arhitektonski najvrjednija džamija u Konjicu. U Hercegovini ih je ukupno sedam, a Tekijska džamija je šesta po redu.

Uz džamiju se nalazi i veliki harem s nišanima na kojima se nalaze epitafi, jednostavni kratki tekstovi, bez oznaka, a većina ih je i bez natpisa.

Džamija je dobila naziv tekijska zato što je uz nju postojala tekija helvetijskog reda što je navedeno u vakufnami Mehmed bega: “U haremu tekijske džamije će biti jedna kuhinja, drvarnica i tekija sa deset odjeljenja za siromahe i derviše. Tekija mora imati svoga starješinu (šeika)”.

Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika Bosne i Hercegovine proglasila je Tekijsku džamiju nacionalnim spomenikom 2006. godine, priopćeno je iz Narodnog univerziteta Konjic.

(FENA)

Share post:

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related